Dioxinevergiftiging

Wat is een dioxinevergiftiging?

Dioxinevergiftiging is een aandoening die ontstaat door inname van of blootstelling aan grote hoeveelheden dioxine. Dioxine is een giftige stof. Het bevat chloor. Dioxine komt onder andere vrij bij het maken van bestrijdingsmiddelen. Ook ontstaat het tijdens onvolledige verbranding van huisvuil.

Wat is de oorzaak?

Vergiftiging met dioxine kan worden opgelopen door het inademen van grote hoeveelheden dioxine. Ook kan een dioxinevergiftiging worden opgelopen door inname van dioxine bevattende middelen.

Wat doet dioxine?

Dioxine verstoort de hormoonhuishouding. Dioxine lost goed op in vet. Daardoor zal het zich, na inname, ophopen in vetweefsel. Hierdoor kan het langdurig een schadelijke werking uitoefenen.

Wat is het effect op het ongeboren kind?

Dioxine wordt via de placenta overgedragen op het ongeboren kind. Zo wordt het ongeboren kind van een moeder met dioxinevergiftiging blootgesteld aan dioxine. Dat kan later leiden tot moeite met leren, verminderde weerstand en endometriose.

Dioxine en borstvoeding

Ook baby’s van moeders die een dioxinevergiftiging oplopen krijgen via de moedermelk dioxine binnen. Ook op die manier kunnen op latere leeftijd gezondheidsproblemen ontstaan.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen optreden bij dioxinevergiftiging:

Synoniemen

vergiftiging met dioxine, dioxine intoxicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven