Digitalisvergiftiging

Bijgewerkt op 29 december 2023

Wat is digitalisvergiftiging?

Digitalisvergiftiging is een vergiftiging door inname van (bestanddelen van) vingerhoedskruid. Vingerhoedskruid is een in Nederland en België veel voorkomende plant. De wetenschappelijke naam van vingerhoedskruid is Digitalis purpurea. De medische naam van deze aandoening is digitalisintoxicatie.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van digitalisvergiftiging is inname van vingerhoedskruid. Vingerhoedskruid bevat verschillende bestanddelen die inwerken op het hart. Dit worden hartglycosiden genoemd. Het gaat om stofjes als digoxine, digitoxine, gitoxine, gitorine en gitaloxine. Ze binden aan de zogenaamde Na+-K+-pomp in de celmembraan van hartspiercellen. Dit leidt tot verhoging van de hoeveelheid calcium in de hartspiercellen. Dit kan afwijkingen veroorzaken van de hartslag en de geleiding van prikkels door het hart. De hartslag zal dalen en vertraagde geleiding van prikkels kan leiden tot een zogenaamd hartblok (AV-blok).

inname van (bestanddelen van) vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) kan leiden tot digitalisvergiftiging
vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)

Welke symptomen geeft ’t?

Digitalisvergiftiging kan tot de volgende klachten en verschijnselen leiden:

Vingerhoedskruid bevat de chemische stof digoxine. Deze stof wordt in de geneeskunde gebruikt als geneesmiddel tegen hartfalen. De symptomen van digitalisvergiftiging zijn vergelijkbaar met die van een overdosis digoxine.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van het verhaal van de patiënt, de symptomen, en bevindingen op het ECG (hartfilmpje). Op het ECG zijn vaak afwijkingen zichtbaar die passen bij een vergiftiging met vingerhoedskruid. Het gaat om ST-depressie, verkorting van de QT-tijd, veranderingen van de T-top en de aanwezigheid van een U-golf. De diagnose kan vaak worden bevestigd met bloedonderzoek. Hierin kan een verhoogd digoxine gehalte worden gevonden. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.

Synoniemen

vergiftiging met vingerhoedskruid, vingerhoedskruidvergiftiging, vingerhoedskruidintoxicatie, intoxicatie met vingerhoedskruid, digitalisintoxicatie, intoxicatie met vingerhoedskruid, intoxicatie door vingerhoedskruid

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven