Cyanidevergiftiging

Bijgewerkt op 29 december 2023

Wat is cyanidevergiftiging?

Cyanide vergiftiging is een aandoening waarbij iemand teveel cyanide of cyanide-bevattende stoffen heeft binnengekregen. Andere namen zijn cyanidevergiftiging, cyaanintoxicatie, cyaanvergiftiging, en blauwzuurvergiftiging.

Wat is cyanide?

Cyanide is een giftige stof die bestaat uit een koolstofatoom en een stikstofatoom. Bekende afgeleide stoffen zijn waterstofcyanide (blauwzuur) en kaliumcyanide (cyaankali).

Waterstofcyanide kan gevormd worden uit een stofje dat voorkomt in bittere amandelen.

Wat is de oorzaak?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘acute cyanidevergiftiging‘ en ‘chronische cyanidevergiftiging’. Acute vergiftiging wordt meestal veroorzaak door inademing van cyaan bevattende stoffen. Zulke stoffen komen vrij bij de verbranding van bepaalde kunststoffen (plastics). Chronische vergiftiging kan komen door het eten van voedingsmiddelen die lage hoeveelheden cyanide bevatten. Dit komt vooral voor in Afrika door het eten van cassavewortels.

Welke klachten geeft het?

Cyanidevergiftiging door inademing van cyanide kan de volgende klachten geven:

Inademing van lagere doses:

Inademing van hogere doses:

Cyanidevergiftiging door het eten van cyanide-bevattende voedingsmiddelen kan de volgende klachten geven:

Hoe ernstig is het?

Cyanide vergiftiging is een levensbedreigende aandoening waarvoor altijd direct medische hulp ingeroepen moet worden. De prognose van een acute vergiftiging is over het algemeen slechter dan van een chronische vergiftiging.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij bloedonderzoek kan de anion gap verhoogd zijn.

Wat is de behandeling van cyanide vergiftiging?

Er zijn verschillende middelen beschikbaar die gebruikt worden bij de behandeling van cyanide vergiftiging. Voorbeelden zijn amylnitriet, natriumnitriet en natriumthiosulfaat. Voor een uitgebreid overzicht verwijzen wij naar de Engelstalige Wikipedia-pagina over cyanidevergiftiging.

Engelse term

cyanide poisoning

Synoniemen

Andere namen voor cyanide vergiftiging zijn cyanidevergiftiging, cyanidetoxiciteit, cyanide-intoxicatie en intoxicatie met cyanide.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 24 juni 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 12 juni 2017

11 gedachten over “Cyanidevergiftiging”

  1. Ivon Kennedy

   Heb ik 5 dagen gedaan en kreeg vreselijke hoofdpijn. Voelde mij rg beroerd en angstig/duizelig. Ded dat tegen cholesterol na een TIA. Stopte ermee en hoofdpijn verdween.

 1. goedendag,

  mijn moeder heeft nierkanker en uitzaaiingen in longen en heup… er staat bij dat bittere amandelen gevaarlijk zijn voor mensen met slecht werkende nieren…. is er een andere middel om te kunnen gebruiken?

  heel graag jullie advies.

  1. Roeland Cauwenberghs

   Goeiedag. Eerst de vraag…waarom amandelen bij twijfels ?
   Noteer alvast dat amandelen geen bron zijn van cyanide, kool wel, en zeker cassave. Maar noten kunnen aardig rijk zijn aan phosphaten , en die zijn gewoonlijk overvloedig in het dieet. Plantaardige fosfaten zijn dikwijls onverteerbare phytaten, of vormen er en zorgen dan voor een niet opnemen van bij voorbeeld ijzer waar ze een complex mee maken. Maar overschot van phosphor, voor iemand met nierproblemen, kan die aardig in de penarie brengen.
   Maar waarom die link tussen kanker en amandelen ? Indien u denkt kanker te bestrijden met cyanide, zou u beter samenwerken met wetenschappers , die eerst een eventueel gebrek aan rhodanese in de betrokken cellen zullen moeten berekenen, en weet dat bij een deficit aan rhodanese de bestraling nu zeer precies is, en ook dat gebrek uitbaat, terwijl de ontgifting van de cyanuur wel trager zou zijn…maar naast het sneller kunnen doden van bepaalde kankercellen, niet sneller dan radiotherapie, die lokaal is, waar de cyanuur het hele lichaam gaat vergiftigen, en ook gevaarlijk is voor het veroorzaken van de kroep ( thyroideprobleem door mobilisatie van jodium voor het vormen van thiosulfaat ) of tekorten aan vitamine B12. Noteer dat toegevoegde vitamine B 12 gewoonlijk cyanocobalamine is, hetwelk een afvalproduct is van cyanuurontgifting… en moeilijk wordt opgenomen in de cellen om omgezet te kunnen worden in àndere vormen van vitamine b 12.
   Cyanuur, onder medische controle , zou alleen zin hebben als een kanker onbestraalbaar zou kunnen zijn . Anders is er niets bij te winnen.
   Kortom … misschien even alle “alternatieve” geneeskunde opzij leggen, en …al zijn artsen mensen, dus feilbaar, ze zijn wel een tiental jaar naar de universiteit gegaan, hebben er gestudeerd, en zijn in relatie met collega’s en specialisten. Ik raad u dus aan om vooral op hen te vertrouwen, en vooral niet te trappen in de val van de zogezegde vitamine b 17 of hoe dat ook weer genoemd werd – lethale dril, euh , leathrile…. Véél doden, véél gehandicapte, weinig geholpen ! . … Heb vertrouwen in de dokter. Dat zal die zeker aanmoedigen en motiveren.
   En …ik wens u verder het beste toe.

 2. Ik eet geregeld noten waaronder amandelen. Soms voel ik me niet ok gedurende enkele dagen en vraag me, na lezing van dit artikel, af of de amandelen hiervan de oorzaak kunnen zijn. Sommige symptomen die in het lijstje voorkomen zijn dan aanwezig. Als hier sprake zou zijn van vergiftiging, hoe kan je dit dan met zekerheid laten vaststellen en wat kan je er tegen doen?

  1. Roeland Cauwenberghs

   Bittere amandelen zijn … uiterst zeldzaam, er is geen risico voor fraude door vermenging van beide. Maar er kunnen ook wel andere problemen zich voordoen. Bij voorbeeld, vooral bij brazilnoten, een zeer hoog gehalte aan selenium, maar al is dat giftig, ik denk niet dat je er gauw accute problemen mee krijgt. Hoe dan ook, zo het eten van amandelen je slecht bekomt, best toch gewoon er af blijven….

 3. Heb ca. 300 gr. bedorven verse spinazie gegeten, het stonk, wat ik niet heb geroken. Nu heb ik teveel cyaankali naar binnen gekregen en nitraat. Zijn de gevolgen merkbaar bij deze hoeveelheid? hartkloppingen, haaruitval, enz. merk nu nog niets, ben wel beetje misselijk, maar dat kan de gedachte hieraan veroorzaken.

  1. Hallo Rika,
   In onze database zitten een aantal oorzaken voor groene nagels. Daar zit cyanidevergiftiging niet bij.
   Ik zal de komende dagen een aparte webpagina aanmaken over ‘groene verkleuring van de nagels‘. Die komt dan onder ‘symptomen’ te staan.
   Erwin Douwes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven