Ventrikeltachycardie

Bijgewerkt op 18 november 2020

Wat is ventrikeltachycardie?

Ventrikeltachycardie is een aandoening waarbij een snelle hartslag (tachycardie) optreedt door een afwijking in de hartkamer (ventrikel).

Ventrikeltachycardie kan langdurig bestaan maar ook in aanvallen komen. De hartslag ligt tijdens een periode van ventrikeltachycardie altijd boven de 100 slagen per minuut, vaak zelfs boven de 120 slagen per minuut.

Omdat het kan overgaan in ventrikelfibrilleren of zelfs kan leiden tot een hartstilstand moet ventrikeltachycardie worden behandeld door een cardioloog.

Welke oorzaken zijn er?

Normaal gesproken begint een hartslag met een elektrische prikkel die ontstaat in de zogenaamde sinusknoop. Bij ventrikeltachycardie ontstaan dergelijke prikkels ook op één of meer andere plaatsen in het hart, namelijk in de kamer (ventrikel) van het hart. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen kunnen optreden:

Kortdurende ventrikeltachycardie hoeft niet altijd klachten te geven. Soms kan de aandoening overgaan in ventrikelfibrilleren of leiden tot een hartstilstand.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Met behulp van electrocardiografie (hartfilmpje) kan worden vastgesteld of iemand een ventriculaire tachycardie heeft.

Hoe wordt het behandeld?

Er zijn verschillende manieren waarop ventrikeltachycardie kan worden behandeld.

Geneesmiddelen

Er zijn geneesmiddelen die het snelle hartritme kunnen vertragen. Voorbeelden zijn procaïnamide en sotalol. Dergelijke middelen worden ook wel ‘anti-aritmica‘ genoemd. Bij mensen bij wie de ventriculaire tachycardie wordt veroorzaakt door een magnesium-tekort kan magnesiumsulfaat worden gebruikt.

Elektrische cardioversie

Met deze behandeling wordt een elektrische schok door het hart geleid. Daarmee wordt de afwijkende hartslag ontregeld. Het doel is om de ventrikeltachycardie te stoppen en het hart over te laten gaan in een normaal ritme.

Hoe kun je het voorkomen?

Om nieuwe aanvallen van ventrikeltachycardie te voorkomen worden vaak betablokkers gebruikt. Voorbeelden zijn metoprolol en carvedilol. Soms worden andere middelen gebruikt, zoals bijvoorbeeld amiodaron of ACE-remmers.

Ablatie

Bij mensen die regelmatig aanvallen hebben van ventriculaire tachycardie kan worden overwogen om zogenaamde ‘ablatie’ toe te passen. Hierbij wordt een katheter via slagaders opgevoerd naar het hart. In het hart wordt vervolgens het plekje waar de ritmestoornis ontstaat kapot gemaakt met geluidsgolven.

Implanteerbare Cardiale Defibrillator (ICD)

Het implanteren van een ICD wordt soms ook toegepast bij mensen die regelmatig ventrikeltachycardie krijgen.

Andere talen

Engelse vertaling

ventricular tachycardia

Duitse vertaling

Ventrikuläre Tachykardie

Synoniemen

Andere namen voor deze aandoening zijn ventrikel tachycardie en ventriculaire tachycardie.

Scroll naar boven