Venetoclax

Bijgewerkt op 15 mei 2021

Wat is venetoclax?

Venetoclax is een geneesmiddel tegen een bepaalde vorm van bloedkanker (leukemie). Het wordt op de markt gebracht door Abbvie onder de merknaam Venclyxto. Venclyxto wordt geleverd als omhulde tablet. Er zijn tabletten in drie sterktes, namelijk met respectievelijk 10 mg, 50 mg en 100 mg venetoclax.

Hoe werkt het?

Venetoclax remt de werking van een eiwit dat de kwaadaardige bloedcellen beschermt tegen apoptose (geprogrammeerde celdood). Door dit eiwit te remmen stimuleert het middel het afsterven van de kankercellen.

Bij welke aandoeningen?

Venetoclax wordt gebruikt bij de behandeling van chronische lymfatische leukemie (CLL).

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan venetoclax vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, misselijkheid, braken, diarree of juist obstipatie, en infecties van de luchtwegen, waaronder longontsteking (pneumonie). Ook ontstaan vaak afwijkingen in het bloed, waaronder een afname van het aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie), verlaging van het hemoglobine gehalte (anemie) en een verlaagd calcium gehalte (hypocalciëmie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Venclyxto. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L01XX52

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven