Velamenteuze navelstrenginsertie

Bijgewerkt op 21 maart 2022

Wat is velamenteuze navelstrenginsertie?

Velamenteuze navelstrenginsertie is een afwijking waarbij de navelstreng niet direct in de placenta vastzit maar via het buitenste eivlies (chorionvlies) in de placenta aanhecht. De bloedvaten van de navelstreng liggen aan de oppervlakte en zijn daardoor gevoeliger voor schade van buitenaf. Hierdoor kan makkelijker een bloeding opreden. Dit geldt vooral bij vaten in het chorionvlies die laag of voor de baarmoederhals (cervix) liggen. Dergelijke bloedvaten worden vasa praevia of vasa previa genoemd.

Welke symptomen geeft het?

Velamenteuze navelstrenginsertie geeft niet altijd problemen. In het geval er sprake is van vasa praevia bestaat de kans op het ontstaan van een bloeding. Dit kan leiden tot bloedverlies uit de vagina tijdens de zwangerschap. Als dit vroeg tijdens de zwangerschap optreedt kan dit leiden tot overlijden van het ongeboren kind.

Hoe vaak komt het voor?

Velamenteuze navelstrenginsertie komt voor bij ongeveer 1% van alle zwangerschappen.

Wat is het beleid?

Als tijdens een zwangerschapsecho wordt gezien dat er sprake is van velamenteuze navelstrenginsertie zal de verloskundige/gynecoloog de zwangerschap monitoren op de aanwezigheid van vasa previa. Als dat het geval is zal de zwangerschap meestal rond de 35ste week worden beëindigd middels een keizersnede. Dit om te voorkomen dat de normale bevalling op gang komt. Bij een normale bevalling is het risico op complicaties bij het kind namelijk groot. Dit kan leiden tot overlijden van het kind.

Verder lezen / Referenties

Engelse vertaling

velamentous cord insertion

Duitse vertaling

Insertio velamentosa

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven