Wat is een vasovagale collaps?

Een ‘vasovagale collaps’ is een aandoening waarbij iemand flauwvalt doordat er tijdelijk te weinig bloed naar de hersenen stroomt.

Hoe vaak komt het voor?

Vasovagale collapsen komen heel vaak voor. Het is verreweg de meest voorkomende vorm van flauwvallen. Exacte cijfers over hoe vaak het voorkomt zijn niet bekend.

Bij wie komt het voor?

In principe kan iedereen een vasovagale collaps krijgen. De aandoening komt echter vooral voor bij pubers en jongvolwassenen, en vaker bij meisjes/vrouwen dan bij jongens/mannen.

Oorzaken vasovagale collaps

De oorzaak is gelegen in prikkeling van de tiende hersenzenuw (nervus vagus). Dit leidt tot veranderingen in hart en bloedvaten waardoor de bloedstroom richting de hersenen afneemt. De verminderde doorbloeding van de hersenen leidt tot het verlies van bewustzijn.

Symptomen vasovagale collaps

Voordat iemand flauwvalt is er vaak een licht gevoel in het hoofd. Verder is de hartslag vaak erg laag.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

 Een arts zal bij een patiënt die flauwvalt direct denken aan een vasovagale collaps, vooral ook als er duidelijke uitlokkende factoren zijn. In sommige gevallen zal de arts verder onderzoek willen doen om andere oorzaken voor flauwvallen uit te sluiten.

Behandeling vasovagale collaps

Door de patiënt neer te leggen zal het verlies van bewustzijn zich vanzelf oplossen. De doorbloeding van de hersenen zal namelijk in horizontale positie weer herstellen.

Beloop en prognose

Doordat iemand met een vasovagale collaps flauwvalt en daardoor meestal in horizontale positie terechtkomt zal de bloedstroom naar de hersenen meestal vanzelf weer toenemen. Het probleem lost zich daardoor vanzelf op.

7 reacties

 1. Deze info geeft mij een gerust gevoel heb het n.l. Gisteren gehad was er toch even niet lekker van dus dank voor info.

 2. Ik heb eigenlijk vanaf mijn pubertijd al last van onverklaarbare aanvallen, waar ik me eerst ontzettend niet lekker voel, het gevoel heb te moeten overgeven, zweten als een rund en niet meer op mijn benen kunnen staan. Dit gaat pas over wanneer ik echt ‘out’ ben gegaan. Echter dit komt steeds vaker voor, ook zonder duidelijke oorzaak (bv. in mijn slaap). Ook ben ik zo al een paar keer lelijk ten val gekomen, en de huisarts vindt maar niets. Ik vertrouw mijn eigen lichaam niet meer, en ben bang voor een volgende aanval. Verder dan ‘vasovagale reacties’ komt mijn huisarts niet. Laatst bij de tandarts een heftige reactie gehad op het moment dat citanest werd ingespoten; hart deed niets meer en de bloeddruk was ook weg. Iemand suggesties? Want ik weet het echt niet meer… Het gebeurd echt op willekeurige momenten, met of zonder aanleding.

 3. Medicijngebruik?
  Overgevoeligheid sinus caroticus?
  Houding, afknellen bloedvaten in de hals?
  Neurologisch, soort van epilepsie?

 4. Beste Manon,
  Waarschijnlijk heb je het op dezelfde manier als ik, maar dan vaker. Ik ben ervoor onderzocht in het AMC, waar is vastgesteld dat ik tijdens de daar geïnduceerde aanval ik 10 sec lang vrijwel geen bloeddruk meer had en geen hartslag. Daarna geeft het zenuwstelsel weer een prikkel aan de bloedvaten om samen te trekken, bloeddruk schiet omhoog en hart gaat weer kloppen. De gebeurtenis op zichzelf is schadeloos, echter bij het flauwvallen kan je je lelijk bezeren, oppassen dus. Verdiep je verder in vasovagale collaps / syncope en probeer te ontdekken wat jouw triggers kunnen zijn die tot een aanval leiden. Nare aandoening he? Sterkte!

 5. Hallo Manon,
  Ook ik had hier al een hele tijd last van. Dr. Wieling in het AMC is hierin gespecialiseerd en heeft mij een aantal manoeuvres geleerd waardoor ik het flauwvallen kan voorkomen. Zeer de moeite waard, zonder medicijnen.
  Sterkte!

 6. Hallo Manon,

  Ik heb er ook al jaren last van. Je voelt het gelukkig wel altijd aankomen. Met duizeligheid, zweten over je hele lichaam, bleek in je gezicht. Als ik niet ga liggen dan val ik flauw, wat al een paar keer gebeurd is. Bij 1 keer met stuiptrekkingen op de grond. Van de week weer in de Ziggodome. Moest me gauw wegmaken uit de zaal (was nogal wat tussen al die mensen door), maar het was me gelukt en toen maar in een hoekje op de grond. Ik schaam me er niet meer voor, het is zoals het is. Heb veel onderzoeken gehad in diverse ziekenhuizen, maar het laatste wat mij verteld is dat ik ermee moet leren leven. Het is een onderdeel van je leven Roy. Nou, ik moet ook eerlijk zeggen dat ik de onderzoeken nu wel zat ben. Maar ja, elke keer als het weer gebeurt twijfel ik weer.

  Sterkte en succes in je zoektocht naar een bevredigend antwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *