Vaginitis

Bijgewerkt op 8 mei 2022

Wat is vaginitis?

Vaginitis is een ontsteking van de vagina. Dit kan verschillende klachten geven, zoals jeuk aan de vagina, pijn of een branderig gevoel aan de vagina en (toename van) afscheiding uit de vagina.

Wat is de oorzaak?

De vagina kan door verschillende oorzaken ontstoken raken. De meest voorkomende oorzaken zijn infecties, overgevoeligheidsreacties en hormonale veranderingen na de overgang.

Infectieuze vaginitis

Infectie van de vagina kan onder andere worden opgelopen door geslachtsverkeer. Dan wordt gesproken van een geslachtsziekte of SOA (seksueel overdraagbare aandoening).

Vaginitis veroorzaakt door een infectie kan worden veroorzaakt door verschillende soorten ziekteverwekkers, zoals bacteriën, parasieten en schimmels. Schimmels die een ontsteking van de vagina kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld Candida en Saccharomyces.

Ontsteking van de vagina na de overgang

Een ontsteking van de vagina wordt vaak gezien vrouwen na de overgang. Het gebrek aan vrouwelijke geslachtshormonen na de overgang leidt tot verdunning van het slijmvlies van de vagina. Hierdoor kunnen makkelijker ontstekingen ontstaan. In medische termen wordt gesproken van ‘atrofische vaginitis’ of ‘colpitis senilis’.

Welke klachten geeft het?

Vaginitis kan de volgende klachten optreden:

  • jeuk aan de vagina
  • brandend gevoel aan de vagina
  • pijn aan de vagina
  • afscheiding uit de vagina
  • veranderde kleur van afscheiding uit de vagina
  • stinkende afscheiding uit de vagina

Synoniemen

Andere namen voor vaginitis zijn ontstoken vagina, vagina-ontsteking, ontsteking van de vagina en colpitis.

Engelse vertaling

vaginitis

Duitse vertaling

Scheidenentzündung

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven