Uterusruptuur

Bijgewerkt op 20 november 2023

Wat is een uterusruptuur?

Een uterusruptuur is een scheur in de baarmoeder. Het is een zelden voorkomende, maar ernstige aandoening, die meestal voorkomt tijdens een bevalling.

Als alle lagen van de baarmoeder doorgescheurd zijn wordt gesproken van een complete ruptuur. Als de baarmoederwand niet helemaal is doorgescheurd wordt gesproken van een incomplete ruptuur.

Wat is de oorzaak?

Een scheuring van de baarmoeder komt meestal voor tijdens de bevalling, en vooral bij vrouwen die eerder een aandoening van de baarmoeder hebben doorgemaakt. Zo komt de aandoening bijvoorbeeld voor bij vrouwen die al eens een keizersnee hebben gehad en daarvan een litteken in de baarmoederwand hebben. De plaats van het litteken is dan minder stevig zodat op die plek de baarmoeder sneller zal scheuren tijdens een bevalling. Gebleken is dat dit bij ongeveer 1% van de bevallingen bij vrouwen die in het verleden een keizersnee hebben gehad gebeurt. Daarom wordt er vaak voor gekozen om bij daaropvolgende zwangerschappen ook altijd een keizersnee te doen.

Het risico op een baarmoederscheuring is met name verhoogd tijdens bevallingen die worden ingeleid met behulp van een prostaglandine. Dit is een stof die de baarmoedermond slapper maakt. Bij bevallingen waarbij een baarmoederscheuring optreedt is het risico dat de baby overlijdt tijdens de bevalling 10x groter dan bij normale bevallingen.

Welke symptomen geeft het?

Een ruptuur van de uterus kan de volgende symptomen en ziekteverschijnselen geven:

Wat is het beloop?

Een ruptuur van de baarmoeder is een ernstige, soms levenbedreigende aandoening. Dat geldt voor zowel de moeder als voor het (ongeboren) kind. Door de scheuring van de baarmoederwand kunnen bloedvaten kapotgaan. Hierdoor kan een ernstige bloeding optreden. Ook kan het bloedverlies ten koste gaan van de bloedvoorziening van de baby. Die loopt daardoor het risico op aantasting van de hersenen of zelfs verstikking.

Synoniemen

gescheurde baarmoeder, scheuring van de baarmoeder, baarmoederscheuring, ruptuur van de uterus, ruptuur van de baarmoeder, baarmoederruptuur

Engelse vertaling

uterine rupture

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven