Urinoom

Bijgewerkt op 5 februari 2023

Wat is een urinoom?

Een urinoom is een ophoping van urine buiten de urinewegen.

Welke oorzaken zijn er?

Urinomen ontstaan meestal als in de urinewegen, met name de urineleiders (ureteren), de druk verhoogd is. Vaak ontstaat dat door een vernauwing of verstopping in de urinewegen, of door druk op de urinewegen van buitenaf. Dit laatste kan ontstaan door een gezwel dat op de urinewegen drukt, maar bijvoorbeeld ook door zwangerschap.

Een voorbeeld van een vernauwing die kan leiden tot het ontstaan van een urinoom is een vernauwing van de overgang van het nierbekken naar de urineleider (urerter-pyelumjunctiestenose).

Welke symptomen geeft het?

Een urinoom geeft vaak geen of slechts weinig klachten. Daarom kan het enige tijd duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld. In het geval dat een urinoom wel symptomen veroorzaakt zullen die afhankelijk zijn van de lokatie van het urinoom in het lichaam.

Wat is de behandeling?

Een urinoom wordt meestal behandeld door een uroloog. Als de oorzaak van de lekkage van de urine is achterhaald kan de uroloog middels een operatie de lekkage stoppen. De opgehoopte urine wordt tijdens de operatie zoveel mogelijk weggezogen. Vaak zal een drain in de operatiewond worden achtergelaten om overgebleven urine en wondvocht af te laten lopen. Na enige tijd wordt de drain verwijderd.

Synoniemen

ophoping van urine buiten de urinewegen

Engelse vertaling

urinoma

Verder lezen / Referenties

  • E de Geus, J Nieuwenhuijs, J Wybenga, T Frakking, ‘Posttraumatische buikpijn‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Gezien’ van Medisch Contact van 2 februari 2023; 05: pagina’s 22-23.
  • RFE Wolf, AHWA Elzen, IJ de Jong, JN Homan van der Heide, PL Jager, WJ Boeve, ‘Reuzenurinoom van het bovenbeen‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Klinische praktijk’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 22 april 1998; 142: pagina’s 908-912.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven