Urethraprolaps

Bijgewerkt op 10 september 2021

Wat is een urethraprolaps?

Een urethraprolaps is het uitstulpen van de plasbuis (urethra) naar buiten. De aandoening is zeldzaam en komt vooral voor bij jonge meisjes van Afrikaanse afkomst.

Welke symptomen geeft het?

De aandoening kan leiden tot pijn bij plassen. Vaak is tussen de schaamlippen een rode of blauwpaarse zwelling zichtbaar. Dit is het slijmvlies van de uitpuilende plasbuis. De kans op het ontstaan van de aandoening is verhoogd door langdurig persen, bijvoorbeeld door aanhoudende obstipatie (darmverstopping).

Wat is de behandeling?

In eerste instantie kan de arts driemaal daags warme zitbaden voorschrijven. Daarmee kan het slijmvlies slinken zodat de plasbuis weer naar binnen kan trekken. Als dat niet of onvoldoende helpt kan, tussen de zitbaden door, een crème die oestrogenen bevat worden aangebracht. Als dat ook niet helpt kan de arts verwijzen voor een kleine operatie waarbij het uitpuilende deel wordt verwijderd.

Engelse vertaling

urethral prolaps

Verder lezen / Referenties

  • FB Lammes, ‘Diagnose in beeld (31)‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Medische vignetten’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 31 maart 2001; 145(13): pagina 628.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven