Bijgewerkt op 19 maart 2020
Wat is een ureterocele?
Een ureterocele is een verwijding van het uiteinde van de urineleider, vlak voor de opening naar de urineblaas. Vaak is tevens sprake van een dubbel aangelegde urineleider. Ook kan de aandoening gepaard gaan met een vernauwing van de urineleider (ureterstenose) en terugstroom van urine vanuit de blaas naar de urineleider (vesicoureterale reflux).
Hoe vaak komt ’t voor?
Ureteroceles zijn zeldzaam. Jaarlijks wordt de aandoening ongeveer 40 keer vastgesteld. De aandoening komt ongeveer vier keer vaker voor bij meisjes dan bij jongens.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Sinds zwangerschapsecho’s in zwang zijn gekomen worden ureteroceles meestal al vóór de geboorte vastgesteld. Soms wordt bij kinderen of volwassenen bij toeval een ureterocele vastgesteld als vanwege een andere reden beeldvormend onderzoek wordt gedaan.
Complicaties
Als een ureterocele zeer groot wordt kan deze de gehele blaas opvullen. Dan kan de zwelling ook gaan drukken tegen de uitmonding van de andere urineleider in de blaas. Zo kan dubbelzijdige stuwing van urine in de nieren ontstaan (dubbelzijdige hydronefrose). Als dit langere tijd bestaat leidt dat tot beschadiging van de nieren, met nierfalen tot gevolg.