Bijgewerkt op 28 maart 2024
Wat is het upper airway resistance syndroom?
Upper airway resistance syndroom (UARS) is een aandoening waarbij tijdens het slapen de instroom van ingeademde lucht wordt beperkt door ontspanning en inzakking van het zachte weefsel in de keel. Het is vergelijkbaar met obstructieve slaapapneu, maar minder ernstig. Volgens sommige experts is het een aandoening die tussen snurken en slaapapneu ligt.
Wat is de oorzaak?
Upper airway resistance syndroom ontstaat doordat het zachte weefsel in de keel inzakt tijdens de slaap. De doorgankelijkheid van de keel voor ingeademde lucht neemt hierdoor af. Dit leidt tot belemmering van de ademhaling en snurken. Moeite met ademen is voor de hersenen een signaal om wakker te worden uit diepe slaap. Het gevolg is onrustig slapen. Het slechte slapen leidt tot slaperigheid en moeite met concentreren overdag.
Welke symptomen geeft het?
De symptomen van upper airway resistance syndroom zijn vergelijkbaar met die van slaapapneu, maar minder ernstig. Vaak is sprake van een onrustige slaap met veel snurken, en van moeheid en slaperigheid overdag. Door de slaperigheid kunnen geheugen en concentratie verminderd zijn. In tegenstelling tot mensen met slaapapneu hebben mensen met UARS niet of nauwelijks last van ademstops.
Zonder behandeling kan UARS op den duur leiden tot complicaties, zoals hoge bloeddruk, depressiviteit, chronische slapeloosheid en obstructief slaapapneu syndroom.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De arts kan een slaapstudie (polysomnografie) laten doen. Hierbij wordt het lichaam aangesloten op een apparaatje dat tijdens de slaap verschillende waardes vastlegt, zoals:
- ademhaling
- hartslag
- hersengolven
- zuurstof gehalte in het bloed
- oogbewegingen
- bewegingen van de benen
Met deze informatie krijgt de arts inzicht in hoeverre de slaap verstoord is.
Wat is de behandeling?
Er zijn bepaalde maatregelen en behandelingen die kunnen helpen de klachten van UARS te verminderen.
Behandeling kan bestaan uit:
- apparaatjes die over de tanden worden geplaatst om de onderkaak naar voren te verplaatsen; hierdoor zakt het zachte weefsel in de keel minder snel in;
- CPAP (continuous positive airway pressure) – hierbij wordt tijdens de slaap een speciaal masker gedragen; via het masker wordt onder lichte druk lucht in de bovenste luchtwegen geblazen; dit helpt de keel en luchtwegen open te houden tijdens de slaap;
- operatie – de KNO-arts kan met een operatie de doorgankelijkheid van keel en bovenste luchtwegen verbeteren.
Maatregelen die je zelf kunt nemen zijn:
- veranderen van positie tijdens de slaap, bijvoorbeeld op de zij slapen in plaats van op de rug;
- afvallen als je overgewicht hebt; overgewicht draagt bij aan het ontstaan van de klachten;
- vermijden van geneesmiddelen die ontspannend werken op de spieren in de keel, zoals bijvoorbeeld benzodiazepines (kalmerende middelen);
- vermijden van alcohol.