Uitzaaiing in de navel (navelmetastase)

Bijgewerkt op 2 juli 2020

Wat is een uitzaaiing in de navel (navelmetastase)?

Een uitzaaiing in de navel is een kwaadaardig gezwel in de navel dat is ontstaan doordat cellen van een kwaadaardig gezwel elders in het lichaam naar de navel zijn versleept.

uitzaaiing in de navel (navelmetastase)
Bron: Dr H Crouet, Oncoprof.net

De medische term voor uitzaaiing in de navel is navelmetastase of umbilicale metastase.

Uitzaaiingen in de navel zijn zeldzaam. De aandoening wordt in Nederland jaarlijks bij naar schatting enkele tientallen mensen vastgesteld.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van een uitzaaiing in de navel is een kwaadaardig gezwel elders in het lichaam. Meestal gaat het om een kankergezwel in de buik. Soms wordt helemaal geen kwaadaardig gezwel gevonden.

De meest voorkomende tumoren die navelmetastasen kunnen veroorzaken zijn (in afnemende frequentie):

Uitzaaiing van het oorspronkelijke kankergezwel naar de navel kan gebeuren door versleping van kankercellen via het bloed. Maar het is ook mogelijk dat kankercellen buiten de bloedbaan om naar de navel versleept worden.

Symptomen uitzaaiing in de navel

De volgende symptomen kunnen voorkomen:

  • Zwelling van de navel
  • Zwelling rond de navel
  • Vochtige navel
  • Rode navel
  • Rode plek rondom de navel
  • Schilfering van de navel
  • Pijn aan de navel

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld door een stukje weefsel uit de zwelling te nemen. Dit wordt een ‘biopsie’ genoemd. Het weefsel wordt vervolgens door een patholoog onder de microscoop bekeken. Hierbij zijn kwaadaardige cellen te zien. Aan het type kwaadaardige cellen kan soms worden afgeleid wat de oorspronkelijke tumor is.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de aard en de uitbreiding van het oorspronkelijke gezwel.

Beloop en prognose

De aanwezigheid van uitzaaiingen naar de navel betekent meestal dat het gezwel moeilijk te genezen is. Het is immers al uitgezaaid. Daarom is de levensverwachting van mensen met uitzaaiing in de navel meestal beperkt.

Engelse vertaling

umbilical metastasis, Sister Mary Joseph’s nodule, Sister Joseph nodule

ICD10-code

C79.2

Verder lezen / Referenties

  • M Palaniappan ea, ‘Umbilical metastasis: a case series of four Sister Joseph nodules from four different visceral malignancies’ gepubliceerd in Current Oncology van november 2010; 17(6): pagina’s 78–81.
  • H Maathuis ea, ‘Navelstaren met Sister Mary Joseph – Een nattende navel als eerste uiting van een gynaecologische maligniteit‘ in de rubriek ‘Klinische les’ van Huisarts & Wetenschap van april 2010: 53(4): pagina’s 230-231.

Synoniemen

Andere namen voor uitzaaiing in de navel zijn uitzaaiing naar de navel, uitzaaiing navel, navelmetastase, umbilicale metastase, sister Mary Joseph nodule en sister Joseph nodule.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 28 april 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 2 juli 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven