Tungiasis

Bijgewerkt op 6 juli 2021

Wat is tungiasis?

Tungiasis is een aandoening van de huid die wordt veroorzaakt doordat een bepaald type vlooien, namelijk de zandvlo Tunga penetrans. De aandoening komt vooral voor op handen en voeten.

Wat is de oorzaak?

Het bevruchte vrouwtje van de zandvlo graaft zich in in de huid van de gastheer. Eenmaal ingegraven in de huid legt de vrouwelijke vlo eitjes. Hierdoor ontstaat ter plekke een huidafwijking.

Hoe vaak komt ’t voor?

Tungiasis is in Nederland zeldzaam. In tropische landen in Afrika, Azië, Centraal en Midden-Amerika en het Caraïbisch gebied komt de aandoening regelmatig voor onder kinderen.

Welke symptomen geeft ’t?

De zandvlooien graven zich in in de huid. Dat gebeurt vaak aan de voeten (bij kinderen die op blote voeten lopen), maar kan ook aan de handen en vingers optreden. Op de plek waar de zandvlooien zich ingraven ontstaat een rood bultje. Dit bultje wordt vervolgens een klein wondje of puistje, met in het midden vaak een zwarte pit (achterkant van de vlo). In een later stadium ontstaat vaak een korstje op de huidafwijking.

Hoe wordt het behandeld?

Wanneer slechts één of enkele vlooien in de huid zijn ingegraven worden deze verwijderd met een steriele naald en pincet. Wanneer veel vlooien zijn ingegraven wordt vaak een geneesmiddel voorgeschreven dat ervoor zorgt dat de vlooien afsterven en vervolgens worden afgestoten. Geneesmiddelen die daarvoor worden gebruikt zijn ivermectine en niridazol.

Hoe kun je het voorkomen?

Je kunt tungiasis voorkomen door contact met de zandvlooien te vermijden. Dat betekent het dragen van schoeisel in landen waar de aandoening vaak voorkomt.

Engelse vertaling

tungiasis

ICD-10 code

B88.1

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven