Tubo-ovarieel abces

Bijgewerkt op 3 juli 2024

Wat is een tubo-ovarieel abces?

Een tubo-ovarieel abces is een infectie van eierstok en eileider die leidt tot ophoping van pus. Het is een ernstige aandoening omdat het abces kan barsten waardoor bacterien in het bloed kunnen komen. Dit kan bloedvergiftiging (sepsis) veroorzaken. Dit soort abcessen komt vooral voor bij vrouwen in de vruchtbare periode.

Wat is de oorzaak?

Een tubo-ovarieel abces wordt veroorzaakt door een infectie met bacterien. Verschillende bacterien kunnen de aandoening veroorzaaken, waaronder Escherichia coli en Bacteroides fragilis. De bacterien komen meestal via de vagina het lichaam binnen. Vervolgens breiden ze zich uit via de baarmoederhals naar de baarmoeder, en verder in de richting van de eileider. Ook kunnen ze de buikholte bereiken en daar buikvliesontsteking veroorzaken.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de klachten en de resultaten van bloedonderzoek. In het bloed zijn de zogenaamde ontstekingswaarden verhoogd. Dat betekent een verhoogd CRP gehalte en een toename van het aantal witte bloedcellen (leukocytose). De diagnose kan worden bevestigd met beeldvormend onderzoek. Met echoscopie en op een MRI-scan is het abces goed zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Een tubo-ovarieel abces wordt meestal behandeld met antibiotica. Antibiotica zijn geneesmiddelen die vermenigvuldiging van bacterien tegengaan. Een gebarsten tubo-ovarieel abces wordt meestal geopereerd. Tijdens de operatie wordt het abces verwijderd door de pus af te zuigen. Vaak worden tevens de aangetaste eierstok en eileider verwijderd.

Engelse vertaling

tubo-ovarian abscess

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven