Ziekte van Pott

Bijgewerkt op 14 mei 2023

Wat is de ziekte van Pott?

De ziekte van Pott is tuberculose van de wervels. Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de Mycobacterie. Meestal komt tuberculose in de longen voor. Soms kan de ziekte ook elders in het lichaam voorkomen. Vaak komt de bacterie dan oorspronkelijk uit de longen.

De medische naam voor de ziekte van Pott is tuberculeuze spondylitis. De ziekte van Pott is genoemd naar de Engelse chirurg Dr. Percivall Pott, die de aandoening in 1779 voor het eerst beschreef.

naamgever ziekte van Pott
Dr. Percivall Pott (1714-1788)

Wat is de oorzaak?

De ziekte van Pott wordt veroorzaakt door een infectie met een bacterie. Het gaat om de bacterie Myobacterium tuberculosis, de verwekker van tuberculose.

Hoe vaak komt het voor?

Het gaat om een zeer zeldzame ziekte. Jaarlijks wordt deze ziekte in Nederland bij maximaal 10-20 mensen vastgesteld. De ziekte komt vaak voor bij mensen die afkomstig zijn uit landen waar tuberculose nog vaak voorkomt.

Welke klachten geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld op grond van afwijkingen die worden gevonden bij laboratoriumonderzoek en beeldvormend onderzoek.

Laboratoriumonderzoek

Bij bloedonderzoek kunnen de volgende afwijkingen worden gevonden:

Beeldvormend onderzoek

Op een MRI-scan van de wervelkolom worden meestal afwijkingen aan één of meerdere wervels gevonden. De wervels kunnen ingezakt zijn of holtes vertonen. Zie afbeelding hieronder (bron: Indian Journal of Orthopaedics).

ziekte van Pott (tuberculeuze spondylitis)

Wat is de behandeling?

Behandeling bestaat uit gebruik van pijnstillers. Ook worden antibiotica voorgeschreven die speciaal gericht zijn tegen tuberculose. Dit worden ‘tuberculostatica‘ (anti-tuberculosemiddelen) genoemd. Aanvankelijk wordt meestal een combinatie van dergelijke tuberculostatica gegeven. De behandeling wordt over het algemeen zes maanden voortgezet.

Soms is het nodig om te opereren, bijvoorbeeld als er sprake is van een abces in de wervelkolom.

Beloop en prognose

De afwijkingen aan de wervels die optreden bij de ziekte van Pott kunnen leiden tot een verhoogde druk op het ruggenmerg zelf (ruggenmergcompressie) of de cauda equina (caudasyndroom). Dit kan tot allerlei neurologische uitvalsverschijnselen leiden, bijvoorbeeld verminderde kracht in de benen, verminderd gevoel in de schaamstreek, plas niet op kunnen houden etc.

Het is van belang om de aandoening tijdig vast te stellen. Dan kan ook op tijd behandeld worden en is de kans op complicaties minder.

De behandeling met tuberculostatica is over het algemeen succesvol. De prognose is daarom goed te noemen.

Engelse vertaling

Pott’s disease, tuberculous spondylitis

Synoniemen

Andere namen voor de ziekte van Pott zijn tuberculose in de wervelkolom, tuberculose van de wervelkolom, vertebrale tuberculose, wervelkolomtuberculose, morbus Pott, M. Pott, tuberculeuze spondylitis, en spinale tuberculose.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven