Tuberculeuze meningitis

Bijgewerkt op 22 mei 2023

Wat is tuberculeuze meningitis?

Tuberculeuze meningitis is een zeldzame vorm van hersenvliesontsteking die wordt veroorzaakt door de tuberkel-bacterie. Dat is de bacterie die tuberculose veroorzaakt. Tuberculose leidt meestal tot een infectie van de longen. Soms kan het ook elders in het lichaam tot een infectie leiden. Tuberculeuze meningitis een vorm van tuberculose buiten de longen (extrapulmonale tuberculose). De wetenschappelijke naam voor deze aandoening is meningitis tuberculosa.

Hoe vaak komt het voor?

Tuberculeuze meningitis is een zeldzame aandoening. Jaarlijks wordt deze vorm van hersenvliesontsteking bij 10-20 mensen in Nederland vastgesteld. Meestal komt de aandoening voor bij mensen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit het buitenland. Het betreft dan vooral mensen uit landen waar tuberculose veel voorkomt, zoals Ethiopië en Eritrea.

Wat is de oorzaak?

Tuberculeuze meningitis wordt veroorzaakt door een infectie met de tuberkel-bacterie (Mycobacterium tuberculosis).

Welke symptomen geeft het?

Tuberculeuze meningitis kan leiden tot de volgende klachten en ziekteverschijnselen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de klachten, de afkomst van de patient, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek en de resultaten van laboratoriumonderzoek en beeldvormend onderzoek. De diagnose kan worden bevestigd door de tuberculose-bacterie aan te tonen in het hersenvocht.

Wat is de behandeling?

Tuberculeuze meningitis wordt behandeld met geneesmiddelen tegen bacteriën (antibiotica). Het gaat dan om antibiotica die speciaal gericht zijn tegen tuberkel-bacteriën. Dit soort middelen worden tuberculostatica genoemd. Voorbeelden zijn isoniazide, rifampicine, en pyrazinamide.

Synoniemen

hersenvliesontsteking door tuberculose, hersenvliesontsteking door de tuberkel-bacterie, meningitis door de tuberkel-bacterie, tuberculose van de hersenvliezen

Engelse vertaling

tuberculous meningitis

Verder lezen / Referenties

  • E van Kempen, L Schuurman, R Cuperus, E Peeters, A Nusmeijer, K van Aerde, ‘Tuberculose van het centraal zenuwstelsel‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Klinische les’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 11 mei 2023; 167(19): pagina’s 16-23.

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met tuberculeuze meningitis. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven