Laryngitis tuberculosa

Bijgewerkt op 13 mei 2023

Wat is laryngitis tuberculosa?

Laryngitis subglottica is ontsteking van het strottenhoofd die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacil.

Hoe vaak komt het voor?

Laryngitis tuberculosa is een zeer zeldzame aandoening. Jaarlijks wordt deze aandoening in Nederland bij minder dan 10 mensen vastgesteld.

Wat is de oorzaak?

Laryngitis tuberculosa wordt veroorzaakt door een infectie met de tuberkebacil. De wetenschappelijke naam voor deze bacterie is Mycobacterium tuberculosis. De infectie kan ontstaan vanuit de longen als iemand al tuberculose van de longen heeft. Het kan echter ook gaan om een directe infectie van het strottenhoofd.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met laryngitis subglottica kunnen de volgende symptomen vertonen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek, kijkonderzoek van de keel (laryngoscopie), en beeldvormend onderzoek. De diagnose kan worden bevestigd door de tuberkelbacil aan te tonen met een kweek van slijm uit de keel (sputumkweek).

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek kan de arts vaak vergrote lymfeklieren in de hals voelen. Artsen spreken van cervicale lymfadenopathie.

Laryngoscopie

Een KNO-arts kan met een kijkonderzoek van de keel (flexibele faryngolaryngoscopie) achter in de keel het strottenhoofd met de stembanden in beeld brengen. Daarbij is vaak roodheid en zwelling (oedeem) van de stembanden en het omliggende weefsel zichtbaar. Ook kunnen wondjes aan de stembanden zitten.

Beeldvormend onderzoek

Bij beeldvormend onderzoek van de longen zijn vaak tekenen van tuberculose van de longen zichtbaar, zoals meerdere kleine ronde afwijkingen (granulomen) en holtes (cavernes).

Sputumkweek

Een sputumkweek is een onderzoek waarbij slijm uit de keel in een microbiologisch laboratorium ‘op kweek’ wordt gezet. Dat betekent dat het slijm op een geschikte voedingsbodem wordt aangebracht zodat eventueel aanwezige bacteriën gaan groeien. Vervolgens kan bepaald worden om welke bacterie het gaat.

Wat is de behandeling?

Laryngitis tuberculosa wordt behandeld met een cocktail van antibiotica. Het gaat dan om middelen die ook vaak worden gebruikt bij de behandeling van longtuberculose. Voorbeelden van dit soort antituberculosemiddelen (tuberculostatica) zijn isoniazide, pyrazinamide en rifampicine.

Synoniemen

tuberculose van de keel, ontsteking van het strottenhoofd door tuberculose, ontsteking van het strottenhoofd door de tuberkelbacil

Engelse vertaling

laryngeal tuberculosis

ICD10-code

A16.4

Verder lezen / Referenties

  • C Lindeboom, K Wijffels, R Westerbeek & P van Kempen, ‘Een jonge man valt af en is hees‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Gezien’ van Medisch Contact van 21 januari 2022; 03: pagina’s 22-23.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven