Trigeminus trofisch syndroom

Bijgewerkt op 31 mei 2024

Wat is het trigeminus trofisch syndroom?

Het trigeminus trofisch syndroom is een zeldzame aandoening waarbij de vijfde hersenzenuw (nervus trigeminus) is aangetast. Deze zenuw verzorgt een groot deel van de huid van het gezicht, waaronder de zijkant van de neus, een deel van de wang, het gebied rondom het oog, en een deel van het voorhoofd. De aantasting van de zenuw leidt ook tot een afname van de doorbloeding van het gebied. Hierdoor kunnen slecht genezende wondjes in het betreffende gebied ontstaan.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak is meestal een operatie aan de vijfde hersenzenuw, soms een operatie waarbij een zogenaamd acousticusneurinoom werd verwijderd, en soms iets anders, zoals bijvoorbeeld een hersenstaminfarct of een ontsteking van de hersenen (encefalitis).

Welke symptomen geeft het?

De vijfde hersenzenuw (nervus trigeminus) verzorgt verschillende delen van de huid, waaronder gezicht, zijkant van de neus, een deel van de wang, het gebied rondom het oog, en een deel van het voorhoofd. Beschadiging van de vijfde hersenzenuw leidt ertoe dat bloedvaatjes in het verzorgingsgebied zich samentrekken. Daardoor is de bloedvoorziening in het betreffende gebied verminderd. Tevens leidt aantasting van de zenuw tot een tintelend gevoel en/of jeuk in het betreffende gebied. Als de patiënt vervolgens gaat krabben of in de neus peutert kunnen kleine wondjes ontstaan. Door de slechte doorbloeding genezen de wondjes niet goed. Vaak zal het wondje daardoor blijven irriteren. De patiënt zal dan ook blijven krabben. Dit leidt ertoe dat de huidafwijking steeds groter wordt. De afwijking houdt zichzelf zo in stand.

Omdat de aandoening zo zeldzaam is wordt de diagnose vaak pas in een laat stadium gesteld. De afwijking kan dan al flink uitgebreid zijn.

Engelse vertaling

trophic syndrome of the trigeminal nerve, trigeminal trophic lesion, trigeminal trophic syndrome, trophic syndrome of the fifth cranial nerve

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven