Trichomoniasis

Bijgewerkt op 19 maart 2022

Wat is trichomoniasis?

Trichomoniasis is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door de parasiet Trichomonas vaginalis. De infectie kan vervelende klachten geven maar is goed te behandelen.

Deze webpagina gaat over oorzaak, symptomen, diagnose en behandeling van trichomoniasis.

Wat is de oorzaak?

Trichomoniasis wordt veroorzaakt door besmetting met de ziekteverwekker Trichomonas vaginalis. Trichomonas vaginalis is een parasiet. Je kunt besmet raken met deze parasiet door geslachtsverkeer. Daarom is trichomoniasis een geslachtsziekte (SOA).

Welke symptomen geeft het?

Vaak zullen helemaal geen klachten optreden. In dat geval weet je meestal niet dat je trichomoniasis hebt maar kun je wel anderen besmetten. Als wel klachten optreden is dat meestal dagen tot weken na de onveilige seks. Soms kan het echter vele maanden duren voordat de klachten ontstaan.

Trichomoniasis kan bij vrouwen leiden tot afscheiding uit de vagina, jeuk aan de vagina en/of een branderig gevoel aan de vagina. Bij mannen kan de aandoening leiden tot pijn of een branderig gevoel aan de penis, rode verkleuring van de eikel, pijn bij plassen en/of een stinkende afscheiding uit de plasbuis.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door de Trichomonas parasiet aan te tonen. Dat gebeurt bij vrouwen door afscheiding uit de vagina te onderzoeken. Soms wordt trichomonas gevonden in het uitstrijkje voor baarmoederhalskanker. Bij mannen wordt urine onderzocht op de aanwezigheid van de parasiet.

Wat is de behandeling?

Trichomoniasis wordt behandeld met geneesmiddelen. Het meest voorgeschreven middelen is metronidazol. Sekspartners moeten meebehandeld worden.

Hoe kun je het voorkomen?

Trichomoniasis kun je voorkomen door veilig te vrijen. Dat betekent gebruik van een condoom tijdens geslachtsgemeenschap. Dit geeft echter niet 100% zekerheid. Zo kan een condoom bijvoorbeeld knappen tijdens de seks.

Synoniemen

Andere namen voor trichomoniasis zijn infectie met Trichomonas vaginalis, Trichomonas-infectie en Trichomonas vaginalis infectie.

Andere talen

Engelse vertaling

trichomoniasis, trich

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven