Bijgewerkt op 20 februari 2024
Wat is een trapeziumfractuur?
Een trapeziumfractuur is een gebroken os trapezium. Het os trapezium is één van de acht handwortelbeentjes.
Hoe vaak komt het voor?
Trapeziumfracturen komen zelden voor als afzonderlijke botbreuk. Wij schatten dat deze diagnose jaarlijks in Nederlandse ziekenhuizen slechts enkele tientallen malen wordt gesteld.
Welke symptomen geeft het?
De volgende symptomen kunnen voorkomen:
- pijn rond de duimmuis
- zwelling rond de duimmuis
- bewegingsbeperking van de duim
Verder kunnen symptomen aanwezig zijn van ander letsel dat door hetzelfde trauma is opgetreden, zoals bijvoorbeeld een gebroken scheepsbeentje, een Bennett-fractuur, en/of een Rolando-fractuur.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan worden gesteld op grond van de symptomen en uitslag van beeldvormend onderzoek. Op een rontgenfoto is een trapeziumfractuur echter niet altijd goed zichtbaar.
Wat is de behandeling?
Trapeziumfracturen worden meestal behandeld met gipsimmobilisatie. Dat betekent dat om de hand, de pols en een deel van de onderarm gips wordt aangelegd. Soms is het nodig om een afgebroken stuk van het botje vast te maken met een operatie.
Engelse vertaling
Verder lezen / Referenties
- SR Beekhuizen, CR Quispel, J Jasper, RLM. Deijkers, ‘The Uncommon Trapezium Fracture: A Case Series‘, gepubliceerd in Journal of Wrist Surgery van februari 2020; 9(1): pagina’s 63–70.
- S Beekhuizen, C Quispel, G Kieft, R Deijkers, ‘Een zwelling rondom de duimmuis‘, gepubliceerd in Medisch Contact van 8 februari 2024; 6: pagina’s 22-23.