Transient global amnesia

Bijgewerkt op 28 februari 2023

Wat is transient global amnesia (TGA)?

Transient global amnesia – vaak afgekort tot TGA – is een aandoening waarbij kortdurend geheugenverlies optreedt. Het gaat zowel om verlies van geheugen van dingen die kortgeleden gebeurd zijn (retrograde amnesie) als om verlies van net vermogen om nieuwe dingen te onthouden (anterograde amnesie).

Als nederlandse term voor TGA wordt wel voorbijgaand geheugenverlies gebruikt.

Wat is de oorzaak?

Het is niet goed bekend waardoor TGA wordt veroorzaakt. Wel zijn bij ongeveer eenderde van de mensen met TGA bepaalde uitlokkende omstandigheden aanwezig. Het gaat dan meestal om een stressvolle gebeurtenis, zware lichamelijke inspanning, of heftige pijn.

Welke symptomen geeft het?

Door het verlies van het vermogen om nieuwe dingen te onthouden stellen mensen met TGA vaak meerdere keren dezelfde vraag. Daarnaast kan men snel geïrriteerd of angstig zijn.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, en door andere oorzaken van geheugenverlies uit te sluiten. Dit laatste gebeurt vaak door het maken van een hersenscan. Op een hersenscan (MRI-scan of CT-scan) zijn namelijk ernstige oorzaken van geheugenverlies goed zichtbaar. Het gaat dan om aandoeningen als een herseninfarct, een hersenbloeding, of een hersentumor.

Op standaard hersenscans zijn bij de meeste mensen met transient global amnesia geen afwijkingen zichtbaar. Met behulp van speciale hersenscans die met hogere resoluties werken zijn bij ongeveer tweederde van de mensen wel afwijkingen zichtbaar in bepaalde delen van de hersenen.

Wat is de behandeling?

Behandeling is over het algemeen niet nodig. TGA gaat namelijk in de meeste gevallen binnen enkele uren vanzelf over.

Wat is het beloop?

Meestal gaan de klachten binnen enkele uren vanzelf over. Slechts zelden houden de klachten langer dan 24 uur aan. Bij ongeveer 15% van de mensen met TGA komt de aandoening later in het leven nog een keer terug.

Synoniemen

voorbijgaand geheugenverlies, TGA

Engelse vertaling

transient global amnesia, TGA

Verder lezen / Referenties

  • H Ropper, ‘Transient global amnesia’, gepubliceerd in New England Journal of Medicine van 16 februari 2023; 388: pagina’s 635-640.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven