Tracheomalacie

Bijgewerkt op 7 juni 2024

Wat is tracheomalacie?

Tracheomalacie is een aandoening waarbij het kraakbeen van de luchtpijp (trachea) zich niet goed heeft ontwikkeld. De luchtpijp is daardoor slapper dan normaal waardoor deze kan samenklappen en vernauwen. Dit kan leiden tot klachten als hoesten, hoorbare ademhaling, en infecties van de luchtwegen. De aandoening komt vooral voor als aangeboren aandoening bij pasgeboren baby’s. Heel soms komt de aandoening ook voor bij volwassenen. In ernstige gevallen kan tracheomalacie levensbedreigend zijn, maar de aandoening is goed te behandelen.

Hoe vaak komt het voor?

Tracheomalacie komt niet vaak voor. Hoe vaak het exact voorkomt is bij ons niet bekend.

Wat is de oorzaak?

Tracheomalacie kan aangeboren zijn. In dat geval wordt gesproken van congenitale tracheomalacie. Dat is de meest voorkomende vorm. Het ontstaat doordat het kraakbeen van de luchtpijp zich niet goed heeft ontwikkeld.

Soms wordt de aandoening veroorzaakt door infectie van de luchtwegen (bijv. bronchitis), longemfyseem, verwonding van de luchtpijp, of door medische ingrepen, zoals beademing met intubatie. In dat geval wordt gesproken van verworven tracheomalacie.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om de diagnose te kunnen stellen wordt vaak een bronchoscopie onder narcose gedaan. Dat is een onderzoek waarbij de longarts in de luchtpijp kan kijken.

Wat is de behandeling?

De behandeling van aangeboren tracheomalacie is afhankelijk van de ernst van de aandoening. In minder ernstige gevallen zal de aandoening in de loop van maanden tot twee jaar vanzelf verbeteren. Om de klachten te verminderen kunnen medicijnen worden voorgeschreven die slijmvorming in de luchtpijp tegengaan. Ook kan fysiotherapie helpen om klachten te verminderen. Hetzelfde geldt voor CPAP (continuous positive airway pressure). Dit is een apparaat waarbij de lucht in de luchtwegen wordt verhoogd om te voorkomen dat de luchtpijp dichtklapt. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn. Daarbij wordt een stent (buisje) in de luchtpijp geplaatst, zodat deze niet meer kan dichtklappen.

Volwassenen met tracheomalacie worden meestal behandeld met CPAP.

Beloop en prognose

Tracheomalacie bij pasgeboren baby’s gaat vaak binnen 2 jaar vanzelf over. Wel kan voor sommige kinderen behandeling in die periode nodig zijn. Anderen hebben geen behandeling nodig.

Ernstige gevallen van tracheomalacie kunnen zonder de juiste behandeling levensbedreigend zijn.

Engelse vertaling

tracheomalacia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven