Bijgewerkt op 3 augustus 2022 door Simpto.nl
Wat is een tracheastenose?
Een tracheastenose is een vernauwing (stenose) van de luchtpijp (trachea). Hierdoor kunnen ademhalingsproblemen ontstaan.
Welke oorzaken zijn er?
Een vernauwing van de luchtpijp kan op verschillende manieren ontstaan. Ten eerste kan de aandoening aangeboren zijn. In dat geval wordt gesproken van een aangeboren vernauwing van de luchtpijp (congenitale tracheastenose). Ten tweede kan de vernauwing ontstaan door een verwonding of operatie aan de luchtpijp. Dit kan leiden tot vorming van littekenweefsel met als gevolg vernauwing van de luchtpijp. Als de luchtpijpvernauwing ontstaat ten gevolge van medisch ingrijpen (bijv. operatie aan de luchtpijp, tracheostomie of verkeerde intubatie) wordt gesproken van iatrogene tracheastenose.
Ook kunnen infecties leiden tot vernauwing van de luchtpijp, waaronder tuberculose. Bestraling (radiotherapie) van de hals en/of de borstkas kan ook leiden tot luchtpijpvernauwing. Verder kunnen gezwellen in de hals of de borstkas tegen de luchtpijp drukken en zo de luchtpijp vernauwen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij schildklierkanker. Ten slotte kunnen bepaalde auto-immuunziekten in zeldzame gevallen leiden tot tracheastenose, zoals bijvoorbeeld sarcoidose, amyloidose, en de ziekte van Wegener.
Welke symptomen geeft het?
Een vernauwing van de luchtpijp zal in het begin vaak niet of nauwelijks klachten geven. Naarmate de vernauwing toeneemt kunnen de volgende klachten en ziekteverschijnselen optreden:
- kortademigheid
- piepende of gierende ademhaling (stridor)
- vaak infecties van de luchtwegen
- cyanose (blauwpaarse verkleuring van de slijmvliezen en/of de huid), zoals bijvoorbeeld:
- blauwpaarse verkleuring van de lippen
- blauwpaarse verkleuring van de tong
- blauwpaarse vingers en/of tenen
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan worden vermoed op grond van de klachten. Aanvullend onderzoek is nodig om de diagnose te bevestigen. Dit kan met verschillende onderzoeken, waaronder longfunctieonderzoek, een rontgenfoto of CT-scan van hals en borstkas en met behulp van kijkonderzoek (laryngoscopie, bronchoscopie). Als de vernauwing wordt veroorzaakt door een gezwel (tumor) zal vaak een stukje weefsel worden weggenomen uit het gezwel. Dit wordt biopsie genoemd. Het wordt gedaan om te achterhalen om wat voor tumor het gaat. Een patholoog kan namelijk op grond van onderzoek van het weefsel (biopt) onder de microscoop achterhalen wat de oorsprong is van de tumorcellen.
Wat is de behandeling?
Een tracheastenose kan op verschillende manieren worden behandeld. De behandelend arts zal in overleg met de patient bepalen welke behandeling wordt gekozen. De verschillende behandelmogelijkheden staan hieronder weergegeven.
Laserchirurgie
Via een kijkonderzoek van het strottenhoofd (laryngoscopie) kan een KNO-arts met een laser sommige vernauwingen verwijderen, zoals bijvoorbeeld het verwijderen van littekenweefsel.
Plaatsen van een stent in de luchtpijp
Ook hier wordt met behulp van laryngoscopie een star buisje ter hoogte van de vernauwing ingebracht. Een dergelijk buisje wordt tracheobronchiale stent genoemd. Dit buisje zorgt ervoor dat de luchtpijp niet verder kan vernauwen.
Dilatatie van de luchtpijp
Bij deze techniek wordt de luchtpijp ter hoogte van de vernauwing opgerekt (gedilateerd) met een ballonnetje of dilatator. Deze behandeling werkt op de korte termijn vaak goed. Na enige tijd kan de vernauwing echter opnieuw optreden.
Operatieve verwijdering van de stenose
Hierbij wordt het vernauwde deel van de luchtpijp middels een operatie verwijderd. Vervolgens worden de overgebleven uiteinden weer aan elkaar gemaakt.
Synoniemen
Andere namen voor tracheastenose zijn vernauwing van de luchtpijp, luchtpijpvernauwing, stenose van de luchtpijp, luchtpijpstenose.
Engelse vertaling
tracheal stenosis, narrowing of the windpipe, stenosis of the windpipe
Reacties van lotgenoten
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met anderen met een tracheastenose. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.