Toxische shock syndroom

Bijgewerkt op 11 april 2023

Wat is het toxische shock syndroom?

Het toxische shock syndroom (TSS) is een ernstige infectie met bacteriën die leidt tot een sterke verlaging van de bloeddruk met als gevolg dat de organen niet goed doorbloed worden. Een andere naam voor deze aandoening is toxisch infectieuze shock. De aandoening wordt ook wel ’tamponziekte’ genoemd omdat het kan voorkomen door het te lang dragen van dezelfde tampon. De tampon wordt dan als het ware een voedingsbodem voor bacteriën.

Wat is de oorzaak?

Het toxische shock syndroom wordt veroorzaakt door een infectie met bepaalde bacteriën. Het gaat vooral om de bacterie Staphylococcus aureus. Daarnaast kan ook infectie met de bacterie Streptococcus pyogenes leiden tot TSS. In dat geval wordt gesproken van streptokokken-toxische-shocksyndroom (STSS).

Welke symptomen geeft het?

Mensen met het toxische shock syndroom kunnen de volgende syptomen krijgen:

Wat is de behandeling?

Toxische shock syndroom is een ernstige aandoening waarvoor direct opname in het ziekenhuis noodzakelijk is. Vaak worden mensen met deze aandoening of de intensive care afdeling behandeld. De behandeling bestaat uit het herstellen van de bloeddruk. Dit gebeurt door via een infuus vocht direct in de bloedbaan (intraveneus) toe te dienen. Om de bacteriële infectie tegen te gaan worden antibiotica aan het infuus toegevoegd.

Synoniemen

toxischeshocksyndroom, toxische-shocksyndroom, toxic shock syndrome, TSS, tamponziekte

Engelse vertaling

toxic shock syndrome

ICD10-code

A48.3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven