Toxisch megacolon

Bijgewerkt op 29 november 2023

Wat is toxisch megacolon?

Toxisch megacolon is een zeldzame, ernstige aandoening van de dikke darm waarbij de dikke darm ontstoken is en sterk uitzet. De aandoening gaat gepaard met sepsis en kan levensbedreigend zijn.

Wat is de oorzaak?

Toxisch megacolon komt meestal voor als complicatie van een ernstige infectie van de dikke darm (infectieuze colitis). Door de infectie raakt de darmwand ontstoken. De spieren in de darmwand raken hierdoor verlamd, met als gevolg dat de darm niet meer kan samentrekken. Dit is nodig voor het voortstuwen van voedselbrij door de darm. Door aantasting van de spieren in de darmwand kan de voedselbrij niet meer goed door de darm passeren. Het hoopt zich op in de darm, met als gevolg uitdijïng van de darm. Hierdoor kunnen weer bacterien en giftige stoffen vanuit de darm naar de bloedbaan lekken.

Toxisch megacolon kan ook voorkomen als complicatie van andere oorzaken van ontsteking van de dikke darm, zoals bijvoorbeeld ischemische colitis, colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn.

Welke symptomen geeft het?

Toxisch megacolon kan tot de volgende symptomen en ziekteverschijnselen leiden:

Wat is de behandeling?

Toxisch megacolon is een ernstige aandoening waarvoor direct medische hulp moet worden ingeroepen.

Wat is de oorzaak?

Toxisch megacolon kan voorkomen als complicatie bij aandoeningen van de dikke darm, zoals colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en pseudomembraneuze colitis.

Engelse vertaling

toxic megacolon, toxic dilation of the colon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven