Bijgewerkt op 21 februari 2023 door Simpto.nl
Wat is torsio testis?
Torsio testis is een gedraaide teelbal. Het is een ernstige aandoening waarbij bloedvaten die de teelbal van bloed voorzien bekneld raken. De teelbal kan hierdoor afsterven. Daarom is het van belang om snel te behandelen. De behandeling bestaat uit een operatie.
Torsio testis werd in 1840 voor het eerst beschreven door Louis Delasiauve.
Wat is de oorzaak?
Een draaiing van de teelbal kan ontstaan als het weefsel tussen teelbal en bijbal – het ‘mesorchium’ – te lang is. Het gevolg is dat onder bepaalde omstandigheden de teelbal kan draaien ten opzichte van de bijbal. Hierdoor kunnen bloedvaten in de knel komen. De bloedvoorziening naar de teelbal stopt waardoor ischemie in de teelbal optreedt. Als dit niet snel wordt behandeld kan de teelbal afsterven.
De kans op het ontstaan van een draaiing van de zaadbal is verhoogd bij een niet-ingedaalde zaadbal en bij een zaadbal waarin zich een gezwel (testistumor) bevindt.
Hoe vaak komt het voor?
Torsio testis is een weinig voorkomende aandoening. Jaarlijks wordt deze diagnose naar schatting 150-200 keer gesteld in Nederland. Meestal wordt de aandoening vastgesteld bij jongens in de puberteit.
Welke klachten geeft het?
Een torsio testis leidt tot plotseling pijn aan de teelbal. Daarbij is ook vaak sprake van zwelling en/of rode verkleuring van de balzak. De klachten ontstaan regelmatig in de (vroege) ochtend.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten. Vaak zal een echo van de balzak worden gemaakt om de diagnose te bevestigen. Soms zal zonder verder onderzoek direct geopereerd worden.
Wat is de behandeling?
Een torsio testis moet snel geopereerd worden om verdere schade aan de teelbal te voorkomen. De operatie wordt uitgevoerd door een uroloog. Tijdens de operatie wordt de draaiing ongedaan gemaakt en de teelbal dusdanig vastgezet in de balzak dat niet opnieuw een draaiing kan ontstaan. Het vastmaken van de teelbal aan de balzak wordt orchidopexie genoemd. Om draaiing van de teelbal aan de andere kant te voorkomen kan ook deze teelbal worden vastgemaakt aan de balzak. Als de teelbal al aan het afsterven is wordt deze in z’n geheel verwijderd. Om te controleren of de bloedvoorziening van de teelbal weer op gang komt kan na de operatie een echo-doppler onderzoek worden gedaan.
Engelse vertaling
Duitse vertaling
Verder lezen / Referenties
- P Keurlings, D Baas, L Duijm & D Somford, ‘Een jongen met pijn in de lies‘, gepubliceerd in Medisch Contact van 18 februari 2021: pagina 37.