Tonisch-clonische aanval

Bijgewerkt op 20 maart 2021

Wat is een tonisch-clonische aanval?

Een tonisch-clonische aanval is een epileptische aanval waarbij iemand trekkende bewegingen met armen en/of benen maakt.

De medische term voor tonisch-clonische aanval is ’tonisch-clonisch insult’. Vroeger werd een tonisch-clonische aanval ‘grand-mal aanval’ of ‘grand-mal epilepsie‘ genoemd.

Oorzaken tonisch-clonische aanvallen

Meestal ontstaat een tonisch-clonische vanzelf, dus zonder dat er een onderliggende oorzaak is. In dat geval wordt ook wel gesproken van ‘idiopathische tonisch-clonische aanval’. Er zijn echter ook verschillende aandoeningen die tot een tonisch-clonische aanval kunnen leiden. Het gaat om de volgende aandoeningen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van de symptomen is een tonisch-clonische aanval gemakkelijk vast te stellen. Om de oorzaak ervan te achterhalen wordt aanvullend onderzoek gedaan. Meestal zal het aanvullend onderzoek bestaan uit laboratoriumonderzoek, elektroencefalografie (EEG) en beeldvormend onderzoek.

Wat is de behandeling?

Een tonisch-clonische aanval wordt behandeld met anti-epileptica.

Andere talen

Engelse vertaling

tonic-clonic seizure, grand mal seizure

Synoniemen

Andere namen voor tonisch-clonische aanval zijn tonisch-clonisch insult, tonisch-clonische epileptische aanval, grand-mal epilepsie, grand-mal aanval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven