Tongbasiscarcinoom

Wat is een tongbasiscarcinoom?

Tongbasiscarcinoom is een kwaadaardig gezwel dat aan de achterkant van de tong zit, in het gebied waar de tong vastzit (de tongwortel).

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Kanker van de tongbasis komt niet vaak voor. Wij schatten dat de aandoening jaarlijks zo’n 80-100 keer wordt vastgesteld. Het komt vrijwel uitsluitend bij volwassenen voor, en ongeveer 1,5x vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Wat is de oorzaak?

Tongbasiscarcinomen worden meestal veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Roken is een risicofactor voor het krijgen van deze vorm van kanker.

Welke symptomen geeft het?

Een tongbasiscarcinoom zal in het beginstadium niet of nauwelijks klachten geven. Naarmate het gezwel groeit neemt de kans op klachten toe. Ook is het mogelijk dat de aandoening pas klachten veroorzaakt als het gezwel al uitgezaaid is. In dat geval kan het eerste symptoom worden veroorzaakt door de uitzaaiing. Dat kan bijvoorbeeld een zwelling in de hals zijn door uitzaaiing naar een lymfeklier in de hals.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de exacte lokatie en uitbreiding van het gezwel en kan bestaan uit een operatie waarbij het gezwel wordt verwijderd en/of bestraling (radiotherapie).

Engelse vertaling

cancer at the base of the tongue

Synoniemen

tongbasiskanker, tongbasis kanker, kanker aan de tongbasis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven