Tillaux-fractuur

Bijgewerkt op 21 april 2022

Wat is een Tillaux-fractuur?

Een Tillaux-fractuur is een breuk van de enkel die voorkomt bij kinderen tijdens de groeispurt in de puberteit. Het gaat dan meestal om kinderen in de leeftijd van 12-15 jaar. Bij hen is de zogenaamde groeischijf (epifyse) aan het uiteinde van het scheenbeen bezig zich te sluiten. Het middelste deel is al gesloten, het buitenste deel nog niet. Bij het zwikken van de enkel komt het ligament dat het scheenbeen met het kuitbeen verbindt (tibiofibulaire ligament) op spanning komen te staan. Daarbij kan het stuk bot waar het ligament vastzit aan het uiteinde van het scheenbeen worden losgetrokken. Er is dan sprake van een zogenaamde avulsiefractuur.

Deze aandoening is genoemd naar de franse chirurg Dr Paul Jules Tillaux (1834-1904). Hij beschreef de aandoening als eerste.

Wat is de oorzaak?

Een Tillaux-fractuur ontstaat vaak als iemand flink door z’n enkel zwikt. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen als iemand tijdens het sporten springt en neerkomt op de voet van een andere speler.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen kunnen voorkomen bij iemand met een Tillaux-fractuur:

  • pijn aan de enkel
  • zwelling van de enkel
  • voet niet kunnen belasten

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de symptomen en bevindingen bij lichamelijk onderzoek. De diagnose wordt bevestigd met behulp van een röntgenfoto. Daarop is de breuk (fractuur) aan het uiteinde van het scheenbeen (distale tibia) duidelijk zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Als de verplaatsing van het losgetrokken stuk bot minder dan 2 mm bedraagt zal worden behandeld met een gipsverband. Als de verplaatsing méér dan 2 mm bedraagt zal het botfragment middels een operatie weer op z’n plaats worden gezet.

Synoniemen

Tillauxfractuur

Engelse vertaling

Tillaux fracture, Salter–Harris type III fracture through the anterolateral aspect of the distal tibial epiphysis

Verder lezen / Referenties

  • WWES Theunissen en AWJ Wieland, ‘Een tiener met een traumatisch enkelletsel‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Diagnose in beeld’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 8 april 2022; 166(14): pagina 27.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven