Thymuskanker

Wat is thymuskanker?

Thymuskanker is een kwaadaardig gezwel van de zwezerik. De zwezerik is een orgaan in de borstholte. In tegenstelling tot een goedaardig gezwel van de zwezerik (thymoom) heeft thymuskanker de neiging om uit te zaaien. Dat betekent dat de kankercellen zich uitbreiden in de directe omgeving, of zelfs naar andere organen of weefsels. De medische term voor thymuskanker is ‘thymuscarcinoom’ of ‘maligne thymoom’.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Thymuskanker is een zeldzame vorm van kanker. De aandoening wordt jaarlijks krijgen in Nederland bij zo’n 50 mensen vastgesteld.

Wat is de oorzaak?

Hoe thymuskanker precies ontstaat is niet helemaal duidelijk. Om een of andere reden ontaarden de cellen aan de buitenkant van de zwezerik tot kwaadaardige cellen. Vaak gaat er een stadium aan vooraf. Dat statium wordt ‘thymushyperplasie’ genoemd.

Welke symptomen geeft het?

Thymuskanker hoeft in het begin geen klachten te geven. Naarmate het gezwel groter wordt neemt de kans op klachten toe. De volgende klachten kunnen dan optreden:

Het komt regelmatig voor dat thymuskanker gepaard gaat met het ontstaan van myasthenia gravis. Als dat het geval is kunnen symptomen van myasthenia gravis zich eerder voordoen dan symptomen van thymuskanker. Ook kunnen uitzaaiingen van de aandoening als eerste klachten veroorzaken.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak komt thymuskanker aan het licht als beeldvormend onderzoek wordt verricht bij iemand die klachten van de borstkas. Op een röntgenfoto van de borstkas is dan een gezwel zichtbaar aan de voorkant van het middelste deel van de borstkas (het voorste mediastinum). Op een CT-scan van de borstkas is thymuskanker ook goed zichtbaar als een zwelling in de borstholte (mediastinum).

Met een endoscoop kan in de borstholte worden gekeken. Dit onderzoek wordt ‘mediastinoscopie’ genoemd. Als daarbij een gezwel wordt gezien zal meestal een stukje weefsel uit het gezwel worden weggenomen. Dit kan vervolgens door een patholoog onder de microscoop worden bekeken. Daarbij kan de diagnose ‘thymuscarcinoom’ worden gesteld.

Het komt ook voor dat de diagnose pas wordt bevestigd als het gezwel tijdens een operatie wordt verwijderd.

Stadiumindeling thymuskanker

Als bij iemand kanker wordt vastgesteld zal de arts aanvullend onderzoek instellen om te bepalen in welk stadium de ziekte zich bevindt. Dat is van belang om de juiste behandeling te kiezen. Bij het bepalen van het stadium van thymuskanker is het van belang om erachter te komen (1) hoe groot de tumor is, (2) of de tumor in het weefsel rondom de zwezerik is ingegroeid, en (3) of er uitzaaiingen elders in het lichaam zijn.

Prognose

De kans op herstel is afhankelijk van:

  • de uitbreiding van het gezwel
  • het type gezwel
  • in hoeverre het gezwel middels een operatie in z’n geheel kan worden verwijderd

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat meestal uit een operatie waarbij de thymus in z’n geheel wordt verwijderd. Een dergelijke ingreep wordt ‘thymectomie’ genoemd. Soms wordt van te voren chemotherapie gegeven om het gezwel kleiner te maken. Als het niet lukt om het gezwel in z’n geheel te verwijderen wordt meestal nog chemotherapie gegeven.

Engelse vertaling

cancer of the thymus, thymic carcinoma

Synoniemen

Andere namen voor thymuskanker zijn thymuscarcinoom, primair thymuscarcinoom, thymus kanker, zwezerik kanker, zwezerikkanker, carcinoom van de thymus, kanker van de thymus, kanker van de zwezerik, kanker zwezerik en maligne thymoom.

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven