Wat is een thymoom?

Een thymoom is een gezwel van de zwezerik. De zwezerik – met een medische term ‘thymus’ genoemd – is een orgaan in de borstkas.

Hoe vaak komt het voor?

Thymomen zijn zeldzaam. Per jaar wordt deze tumor bij zo’n 30-40 mensen in Nederland vastgesteld.

Bij wie komt het voor?

Thymomen kunnen in principe bij iedereen voorkomen. Deze tumoren komen echter vooral voor bij mensen in de leeftijdsgroep van 35-55 jaar. De aandoening komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De geslachtsverhouding man:vrouw is ongeveer 1:1,3.

Oorzaak thymoom

Waarom een gezwel in de zwezerik ontstaat is niet precies bekend.

Symptomen thymoom

Lang niet alle mensen met een thymoom zullen daar klachten van hebben. Ongeveer 40% heeft wel klachten op het moment dat de diagnose wordt gesteld. Bij hen kunnen de volgende klachten voorkomen:

Soms komt de aandoening tot uiting doordat de luchtwegen door het gezwel worden ingedrukt waardoor een infectie van de luchtwegen kan ontstaan. Door de afgenomen ventilatie in een deel van de luchtwegen of longen krijgen bacteriën eerder de kans om zich te vermenigvuldigen en een infectie te veroorzaken.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Omdat de aandoening zo zeldzaam is en vaak geen of weinig klachten geeft wordt de diagnose vaak pas laat gesteld, bijvoorbeeld omdat de patiënt al een complicatie van de ziekte heeft gekregen (zie tekst hieronder over ‘complicaties van thymomen’).

Zodra de arts denkt aan de mogelijkheid van een thymoom zal beeldvormend onderzoekCT-scan of MRI-scan – van de borstkas worden verricht. Hierop is de tumor meestal duidelijk zichtbaar.

thymoom
thymoom op CT-scan

Op de afbeelding hierboven is een plaatje zichtbaar dat een dwarsdoorsnede van de borstkas laat zien, zoals gemaakt door een CT-scan. Bij de rode pijl is het gezwel van de thymus zichtbaar. Deze zit net achter het borstbeen (boven het gezwel). De structuren onder het thymoom zijn de grote lichaamsslagader (aorta) en de longslagader.

Behandeling thymoom

Operatieve verwijdering van de zwezerik (thymectomie)

Bij de behandeling zal in eerste instantie door een thoraxchirurg beoordeeld moeten worden of het gezwel in z’n geheel verwijderd kan worden met een operatie. Een dergelijke operatie wordt thymectomie genoemd.

Of een thymectomie voldoende is als behandeling hangt af van de grootte van het gezwel en de mate waarin het gezwel is doorgegroeid in omliggende weefsels. Om dit goed te kunnen beoordelen zijn dus goede afbeeldingen van CT-scan of MRI-scan nodig.

Chemotherapie en bestraling (radiotherapie)

Als uit het beeldvormend onderzoek blijkt dat het gezwel zich uitbreidt naar bijvoorbeeld de longen, de slokdarm, de grote lichaamsslagader of het hartzakje (pericardium), dan is het meestal nodig om – naast een operatie – ook nog chemotherapie of bestraling (radiotherapie) te geven. Tegenwoordig wordt dit meestal gedaan voordat de patiënt geopereerd wordt. Het doel is dan om de omvang van het gezwel zodanig terug te brengen dat het gezwel wel in z’n geheel kan worden verwijderd met een operatie.

Chemotherapie betekent de toediening van antikankermiddelen. Dat kunnen verschillende middelen zijn, waaronder cisplatina, cyclofosfamide, doxorubicine, vincristine, bleomycine en etoposide. Deze middelen worden soms ook gegeven in combinatie met corticosteroïden, zoals prednison. Een ander middel dat gebruikt wordt bij bepaalde vormen van deze aandoening is octreotide.

Nadat chemotherapie en/of bestraling zijn voltooid zal opnieuw met een scan worden gekeken of de grootte van het gezwel inderdaad is afgenomen. Als dat goed gelukt is zal de operatie plaats kunnen vinden.

De bij de operatie verwijderde zwezerik zal door een patholoog-anatoom worden onderzocht om te beoordelen of het gehele gezwel is verwijderd. Dit wordt beoordeeld door te kijken of de snijranden van het gezwel vrij zijn van tumorcellen. Als dit zo is lijkt de tumor in z’n geheel te zijn verwijderd. Als dit niet zo is kan de behandelend arts besluiten om alsnog chemotherapie en/of bestraling te geven om zo de resterende tumorcellen te verwijderen.

Beloop en prognose

Complicaties van thymomen

Complicaties zijn nadelige effecten die kunnen optreden ten gevolge van een ziekte. Zo hebben mensen met een thymoom een verhoogde kans op het krijgen van het zogenaamde ‘vena cava superior-syndroom‘. Ook krijgt ongeveer een-derde van de patiënten een aandoening die ‘myasthenia gravis‘ heet.

Andere complicaties die kunnen optreden bij patiënten met thymomen zijn red-cell aplasie en hypogammaglobulinemie.

Synoniemen

thymoma, gezwel van de zwezerik, tymoom, primair thymisch epitheliaal neoplasma, primaire thymische epitheliale tumor, epitheliaal neoplasma van de thymus, TEN

Engelse term

thymoma

ICD-10 code

D15.0 (goedaardig), C37 (kwaadaardig)

Verder lezen / Referenties


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 27 februari 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 30 april 2019

6 reacties

 1. Let op: ik had dit ook en woon in de randstad. Ze wilde me operen zoals bij een open hart operatie. Doorzagen borstbeen!! Na weken googelen kwam ik erachter dat dit in Maastricht kon met de Da Vincy robot. Vrijdag geholpen en zondagochtend weer naar huis. De 3 gaatjes voor de armen van de Robot waren toen al dicht. Had alleen het gevoel van een paar kekneuste ribben maar verder echt helemaal niets. Kon alles weer gewoon!

  1. Hallo Susan,

   Hoe groot was de thymoom bij je. Ging het daarna snel beter met je ? Heb je de ziekte Myasthenia Gravis ?

   Hoe gaat het nu met je ?

   Ik woon ook in de randstad en bij mij willen ze het ook via het borstbeen doen.

 2. Bij mij hebben ze in juli 2016 een thymoom met de robot verwijderd in het cwz nijmegen.
  Door de grootte van de tumor is er alleen een grotere snee links in mijn borst tussen de ribben gemaakt en de long plat gekegd om hem in zijn geheel eruit te kunnen krijgen.
  Fijn ziekenhuis.

 3. Kan het zijn dat er ook steeds een temperatuursverhoging (tot 38.2-38.5) bij degene is die een thymoom heeft?

 4. Is bekend of patiënten met een thymoom temperatuursverhoging hebben, elke dag?

 5. Bij mij , ik was dan 63 is er ook een thymoom van 5 cm uitgehaald, ik had al maanden last van veel,plassen en ben daardoor doorgestuurd en na vele scans bleek bovenstaande. Op de plek van de verwijderde thymoom is nu mijn middenrif gaan zitten en daar heb ik met liggen, als ik ga slapen last van. Soms ook overdag, geen idee waar dat door komt. Ook heb ik meer moeite met ademen.
  Is er misschien iemand die reactie wil geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *