Thoracic outlet syndroom

Bijgewerkt op 12 maart 2021

Wat is het thoracic outlet syndroom?

Het thoracic outlet syndroom is een aandoening waarbij klachten in de arm, hand en vingers kunnen optreden ten gevolge van beknelling van bloedvaten en/of zenuwen achter het sleutelbeen.

Wat is de oorzaak?

Het thoracic outlet syndroom wordt veroorzaakt door beknelling van de bloedvaten en zenuwen die tussen sleutelbeen en de bovenste rib lopen. Deze ruimte wordt met een medische term de thoraxapertuur of thoraxopening, of in het engels thoracic outlet genoemd. Deze ruimte kan vernauwd zijn door de aanwezigheid van een halsrib. Dit is een extra rib die boven de eerste rib ligt en die gewoonlijk niet voorkomt. De bloedvaten die in de knel kunnen komen zijn de arteria subclavia en de vena subclavia. De zenuwen die in de knel kunnen komen zijn onderdeel van de plexus brachialis.

Welke symptomen geeft het?

De klachten treden meestal op bij het heffen van de arm. De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • Doof, koud of prikkelend gevoel in de handen en vingers
  • Pijn in de hand en/of vingers
  • Bleke verkleuring van de hand en/of vingers

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een beknelling van de slagader die naar de arm loopt (arteria subclavia) kan worden vastgesteld met een onderzoek waarbij de bloeddoorstroming van deze slagader wordt gemeten terwijl de patiënt de arm omhoog heft. Dit onderzoek duplex provocatietest genoemd. Bij mensen met het thoracic outlet syndroom zal de doorbloeding van de slagader sterk afnemen bij het heffen van de arm.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Zo zal bij de aanwezigheid van een halsrib (cervicale rib) vaak worden besloten om de betreffende rib met een operatie te verwijderen.

Synoniemen

Andere namen voor het thoracic outlet syndroom zijn thoraxapertuursyndroom, costoclaviculair compressiesyndroom, thoracic outlet syndrome, en schoudergordelsyndroom.

Engelse vertaling

thoracic outlet syndrome

Verder lezen / referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven