Thalamusbloeding

Bijgewerkt op 9 oktober 2021

Wat is een thalamusbloeding?

Een thalamusbloeding is een bloeding in de thalamus, een belangrijk deel van de hersenen dat de overdracht van prikkels uit zintuigen en zenuwen doorgeeft aan de hersenschors.

Wat is de oorzaak?

Het is niet altijd duidelijk waarom iemand een bloeding in de thalamus krijgt. Wel is bekend dat een hoge bloeddruk (hypertensie) een risicofactor is voor het krijgen van de aandoening. Mensen met een hoge bloeddruk hebben dus een verhoogde kans op het krijgen van een thalamusbloeding.

Welke symptomen geeft het?

Een bloeding in de thalamus kan leiden tot hoofdpijn, moeheid, geheugenstoornis en verminderd ziekte-inzicht. In tegenstelling tot bloedingen in de hersenschors geeft een thalamusbloeding meestal geen neurologische uitvalsverschijnselen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van de klachten kan de arts vermoeden dat er sprake is van een bloeding in de thalamus. Bij lichamelijk onderzoek kan de arts afwijkingen vinden die kunnen passen bij de aandoening, zoals een verhoogde bloeddruk en stuwingspapillen. De diagnose wordt bevestigd met behulp van beeldvormend onderzoek. Op CT-scan en MRI-scan van de hersenen is de bloeding goed zichtbaar.

Verder lezen / Referenties

  • AF van Rootselaar, CBLM Majoie en LN van Schaik, ‘Diagnose in beeld (55)‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Medische vignetten’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 15 september 2001; 145(37): pagina 1789.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven