TFCC letsel

Bijgewerkt op 25 september 2023

Wat is een TFCC letsel?

TFCC letsel is een scheur van het zogenaamde triangulair fibro-cartilagineus complex (TFCC). TFCC is een structuur in de pols die bestaat uit ligamenten (banden) en kraakbeen. Het verbindt de ellepijp, het spaakbeen, en handwortelbeentjes met elkaar. Daarmee zorgt het voor stabiliteit (stevigheid) van het polsgewricht.

Wat is de oorzaak?

Letsel aan het TFCC kan ontstaan door een val op de hand. Ook kan het optreden ten gevolge van een sterke draaibeweging van de pols. Tenslotte kan ook slijtage optreden door jarenlange (over)belasting van het polsgewricht.

Welke symptomen geeft het?

Het meest kenmerkende symptoom is pijn aan de pinkzijde van de pols en het uiteinde van de onderarm. De pijn is meestal goed voelbaar bij druk op de hand, bijvoorbeeld bij het opdrukken uit een stoel. Andere klachten zijn zwelling aan de pinkzijde van de pols, afname van de knijpkracht in de hand, verminderde kracht bij draaibewegingen van de hand, een verminderde beweeglijkheid van de pols, of instabiliteit van het polsgewricht.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van klachten en onderzoek van de pols kan de arts vermoeden dat er sprake is van TFCC-letsel. Om de diagnose te bevestigen en andere oorzaken van de klachten uit te sluiten zal meestal beeldvormend onderzoek worden gedaan, bijvoorbeeld een MRI-scan. Eventueel kan worden besloten een kijkonderzoek (artroscopie) van het polsgewricht te doen. Daarmee kan direct worden gezien of er sprake is van scheuring van het triangulair fibro-cartilagineus complex (TFCC).

Wat is de behandeling?

TFCC-letsels worden meestal behandeld door een handchirurg. Dat is een plastisch chirurg die is gespecialiseerd in aandoeningen van handen en polsen. Er kan worden gekozen voor conservatieve (niet-operatieve) behandeling of voor een operatie.

Conservatieve behandeling

Als de stevigheid (stabiliteit) van het polsgewricht niet of nauwelijks is aangetast zal meestal worden gekozen voor immobilisatie van het polsgewricht. Dat betekent dat een spalk wordt aangemeten. De spalk dient dan 4-6 weken te worden gedragen. Daarnaast wordt fysiotherapie voorgeschreven, bij voorkeur door een fysiotherapeut die is gespecialiseerd in letsel van hand en/of pols. In geval van pijnklachten kunnen pijnstillers worden voorgeschreven.

Operatie

Als de scheur van TFCC leidt tot instabiliteit van het polsgewricht kan worden gekozen voor een operatie. Vaak is het mogelijk om te opereren via een artroscopie (kijkoperatie).

Synoniemen

scheur in het TFCC, TFCC-ruptuur, TFCC lesie, TFCC laesie

Engelse vertaling

TFCC tear, TFCC injury, triangular fibrocartilagenous complex injury, TFCC rupture


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met anderen met TFCC-letsel. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven