Struma ovarii

Bijgewerkt op 14 maart 2024

Wat is een struma ovarii?

Struma ovarii is een gezwel van de eierstok dat schildklierweefsel bevat. Het is over het algemeen goedaardig maar kan in sommige gevallen kwaadaardig worden. Het is een zeldzame vorm van teratoom (wondergezwel). Een teratoom is een gezwel dat weefsel bevat dat normaal gesproken niet voorkomt op de plaats van het gezwel.

Door de groei van het schildklierweefsel in een struma ovarii kan een verhoogd schildklierhormoon gehalte in het bloed ontstaan. Dit wordt hyperthyreoïdie genoemd.

Welke symptomen geeft het?

Struma ovarii kan symptomen geven door druk van het gezwel in de onderbuik, bijvoorbeeld een drukkend gevoel of pijn onder in de buik. Daarnaast kan het symptomen geven doordat het schildklierhormonen aanmaakt en uitscheidt. Het gaat dan om symptomen van hyperthyreoïdie, zoals snel zweten, verhoogde hartslag, hartkloppingen, diarree etc.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek en bloedonderzoek. Bij beeldvormend onderzoek (echo van de buik, MRI-scan van de buik) wordt een gezwel in de eierstok gezien. In het bloed kan het gehalte aan schildklierhormonen T3 en T4 verhoogd zijn. De diagnose wordt bevestigd met weefselonderzoek. Daarvoor wordt een stukje weefsel uit de afwijking in de eierstok verwijderd. Dit stukje weefsel wordt door een patholoog onder de microscoop bekeken. Daarbij wordt schildklierweefsel gevonden.

echo van de buik van een 30-jarige vrouw met struma ovarii laat een afwijking in de rechter eierstok zien – bron: Milad Ghasemzadeh, Radiopaedia.org

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit het verwijderen van de gehele eierstok middels een operatie. Deze operatie wordt ovariëctomie genoemd. Als het via een kijkoperatie wordt uitgevoerd wordt gesproken van laparoscopische overiëctomie.

Synoniemen

schildkliergezwel van de eierstok

Engelse vertaling

struma ovarii


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) mensen met struma ovarii. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven