Bijgewerkt op 4 december 2023
Wat is een teratoom?
Een teratoom – ook wondergezwel genoemd – is een gezwel dat bestaat uit cellen die normaal gesproken niet voorkomen op de plaats waar het gezwel ontstaat. Het kenmerk van een teratoom is dat het embryonaal weefsel bevat. Embryonaal weefsel is weefsel waaruit in een embryo verschillende organen en weefsels ontstaan. Er zijn drie verschillende embryonale weefsels: ectoderm, endoderm en mesoderm.
Teratomen kunnen op elke leeftijd voorkomen. Het zijn echter gezwellen die vooral op de kinderleeftijd worden vastgesteld.
Welke teratomen zijn er?
Teratomen kunnen op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan. Op grond van de lokatie in het lichaam worden ze onderverdeeld in:
- teratoom bij het staartbeen (os coccygis) (sacrococcygeaal teratoom)
- teratoom van de eierstok (ovariumteratoom)
- teratomen in het hoofd/hals gebied
- teratoom achter het buikvlies (retroperitoneaal teratoom)
- teratoom in borstholte / in het mediastinum
- teratoom van de zaadbal (testisteratoom)
- teratoom van de hersenen
- leverteratoom
- teratoom van de buikwand
- teratoom van de rug
Mature en immature teratomen
Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘mature teratomen’ en ‘immature teratomen’. Als het gezwel uitgerijpte (‘gedifferentieerde’) weefsels bevat, zoals huid, tanden en/of haren, wordt gesproken van een matuur teratoom. Een immatuur teratoom bevat weefsels die nog niet uitgerijpt (‘ongedifferentieerd’) zijn.
Zijn teratomen kwaadaardig?
Teratomen zijn meestal goedaardig. Heel soms kunnen ze kwaadaardig worden.
Synoniemen
Andere namen voor teratoom zijn wondergezwel en monstergezwel.
Engelse vertaling
Verder lezen / Referenties
- D Tapper ea, ‘Teratomas in Infancy and Childhood – A 54-Year Experience at the Children’s Hospital Medical Center’ gepubliceerd in de ‘Annals of Surgery’ van 1983.
- JPM van der Valk, APWM Maat en JCCM in ’t Veen, ‘Een benauwde vrouw met een afwijkende thoraxfoto‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Diagnose in Beeld’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 20 maart 2020; 164(12): pagina 13.
Niet gevonden wat je zocht?
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met een teratoom (wondergezwel). Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.