Tennisarm

Bijgewerkt op 7 mei 2024 door Simpto.nl

Wat is een tennisarm?

Een tennisarm – of tenniselleboog – is een vaak voorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door overbelasting of verkeerde belasting van het ellebooggewricht. Het leidt tot pijn aan de buitenkant van de elleboog. Hoewel de term ’tennisarm’ aangeeft dat het om een blessure bij tennissers gaat kan de aandoening ook voorkomen bij mensen die nooit tennissen. De medische naam voor deze aandoening is epicondylitis lateralis. De epicondyl is het botuitsteeksel aan de elleboog waar de strekspieren van de pols aanhechten.

Hoe vaak komt het voor?

Tennisarm is een vaak voorkomende aandoening. Wij hebben geen exacte cijfers over hoe vaak het precies voorkomt, maar wij schatten dat jaarlijks in Nederland zo’n 70.000-80.000 mensen er mee te maken krijgen.

Wat is de oorzaak?

Een tennisarm wordt waarschijnlijk veroorzaakt door overbelasting van de polsstrekkers. Dat zijn de spieren van de onderarm waarmee de hand kan worden gestrekt. Deze hechten aan ter hoogte van de elleboog. Overbelasting ontstaat door herhaaldelijk strekken van de pols of draaien van de onderarm. Door herhaaldelijk aanspannen van de onderarmspieren kunnen minuscule scheurtjes ontstaan bij de aanhechting aan de epicondyl. Dit veroorzaakt de klachten.

Hoeveel last je er van hebt hangt samen met de belasting van de betrokken spieren. Belasting treedt met name op bij met kracht knijpen, buigen van  de pols en draaien van de onderarm. Dat kan ontstaan door veel te tennissen, maar ook door allerlei andere activiteiten.

Als de aandoening voorkomt bij tennissers kan dit te maken hebben met:

  • verkeerde grip van het racket
  • verkeerd serveren
  • verkeerde positie bij slaan van de bal
  • te zwaar racket
  • te groot handvat
  • geen goede warmup

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten en ziekteverschijnselen kunnen optreden:

  • pijn aan de buitenzijde van de elleboog
    • vooral bij aanspannen van de strekspieren van de pols in de onderarm (deze hechten aan aan de buitenzijde van de elleboog)
    • drukpijn ter hoogte van de aanhechting van de strekspieren aan de buitenzijde van de elleboog
  • pijn treedt op bij het strekken van de arm en bij het bovenhands oppakken van een voorwerp. Hierdoor wordt bijvoorbeeld het schenken uit een thee- of koffiepot een pijnlijke handeling. Ook wringen en knijpen is pijnlijk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan de diagnose meestal op grond van de klachten en de resultaten van lichamelijk onderzoek stellen. Soms wordt aanvullend onderzoek aangevraagd om andere oorzaken van de klachten uit te sluiten.

Wat is de behandeling?

De behandeling kan bestaan uit:

  • rust – stop met de activiteiten en bewegingen waardoor de klachten zijn ontstaan
    • soms wordt een gipsverband aangebracht voor volledige rust
  • elastische band rond de onderarm – hierdoor wordt de aanhechting van de spieren aan het botuitsteeksel van de elleboog minder belast
  • corticosteroïdinjecties – vaak in combinatie met een pijnstiller; hierdoor wordt de ontstekingsreactie geremd en zullen de pijnklachten (tijdelijk) verminderen of helemaal verdwijnen
  • fysiotherapie – met behulp van ultrageluid, massage en fricties kan de irritatie worden verminderd, en daarmee ook de klachten
  • operatie – als bovengenoemde behandeling niet of onvoldoende helpen kan het nodig zijn om te opereren; hierbij wordt de aanhechting van de spieren van de strekkers van de pols ter hoogte van de elleboog voor deel losgemaakt; dit vermindert de irritatie

Wat is het beloop?

Het is niet te voorspellen of de klachten kort of lang blijven bestaan. De gemiddelde duur wordt geschat op 4-6 maanden. De prognose van tenniselleboog is goed, onafhankelijk van de soort behandeling die wordt gegeven. Bij hervatten van de activiteiten die de aandoening veroorzaakten is de kans op herhaling echter aanwezig.

Synoniemen

epicondylitis lateralis, tenniselleboog

Engelse vertaling

tennis elbow, lateral epicondylitis, elbow tendinitis 


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) mensen met een tennisarm (epicondylitis lateralis). Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven