Tekenencefalitis

Wat is tekenencefalitis?

Tekenencefalitis is een zeldzame ontsteking van de hersenen die wordt veroorzaakt door het tick-borne encephalitis virus (TBEV). Dit virus kan worden overgebracht door teken. Daarom wordt de aandoening gerekend tot de tekenbeetziekten. Mensen kunnen dus besmet raken na een tekenbeet. Besmetting leidt na zo’n twee weken tot griepachtige klachten, waaronder koorts. Als die hersteld zijn zal bij een deel van de mensen opnieuw klachten ontstaan. Dit keer gaat het, naast koorts, om neurologische klachten.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Tekenencefalitis is in Nederland een zeldzame ziekte. Jaarlijks wordt de aandoening slechts bij enkele mensen vastgesteld. De ziekte komt voor in een groot aantal (Midden-)Europese landen, zoals Zuid-Duitsland, Noordoost Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en sommige Oost-Europese landen.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen optreden:

Vaak wordt de tekenbeet niet opgemerkt. Enkele dagen tot enkele weken na de besmetting ontstaan de klachten die na ongeveer een week weer verdwijnen. Bij ongeveer 10% van de patienten komen na enige tijd de klachten in hevige mate terug. In dat geval is er tevens sprake van een hersenontsteking (= encefalitis). Heeft men eenmaal een infectie doorgemaakt, dan is men levenslang immuun.

Preventie

De kans op een tekenbeet kan worden verminderd door ervoor te zorgen dat een zo klein mogelijk deel van het lichaam onbedekt is. Het is dus van belang om bedekkende kleding te dragen wanneer men zich op plaatsen bevindt waar tekenbeten opgelopen kunnen worden. Dit zijn vooral bossen in de bovengenoemde landen.

Engelse vertaling

tickborne encephalitis

Verder lezen / Referenties

  • D Hoornstra, H Sprong en JW Hovius, ‘Andere tekenbeetziekten‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Perspectief’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 10 juli 2020; 164(28): pagina’s 32-40.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven