Bijgewerkt op 11 november 2024 door Simpto.nl
Wat is ehrlichiose?
Ehrlichiose is een zeldzame infectie met bacteriën die worden overgebracht door een beet van een teek. Het gaat om bacteriën van de soorten Ehrlichia en Anaplasma.
Hoe vaak komt het voor?
In Nederland komt ehrlichiose zelden voor. In de Verenigde Staten komt de aandoening regelmatig voor in de zuidelijke staten.
Wat is de oorzaak?
Ehrlichiose wordt veroorzaakt door infectie met bacteriën van de soorten Ehrlichia en Anaplasma. Deze bacteriën worden op mensen overgebracht via een beet van een teek die met de bacteriën besmet is. Het gaat om teken als Amblyomma americanum en Ixodes scapularis. De bacteriën vallen witte bloedcellen aan. Mensen met een verminderde afweer lopen een verhoogd risico op een (ernstige) infectie.
Welke symptomen geeft het?
De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:
- koorts
- koude rillingen
- spierpijn
- hoofdpijn
- verminderde eetlust
- misselijkheid
- braken
- diarree
- huiduitslag
- verwardheid
- bloedingsneiging
- pijn in de gewrichten
Zonder behandeling kan de infectie leiden tot het overlijden van de patiënt.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
In het bloed kan het aantal bloedplaatjes verlaagd zijn. Dit wordt trombocytopenie genoemd. Ook kan het aantal witte bloedcellen verlaagd zijn. Dit wordt leukocytopenie of leukopenie genoemd.
Wat is de behandeling?
Ehrlichiose wordt behandeld met antibiotica. Voorbeelden van antibiotica die worden voorgeschreven zijn doxycycline, minocycline en rifampicine.
Hoe voorkom je het (preventie)?
Er is nog geen vaccin tegen ehrlichiose. De belangrijkste vorm van preventie is te voorkomen dat je een tekenbeet oploopt. Of als er sprake is van een tekenbeet de teek snel verwijderen. Voorbeelden van tekenbeetpreventie zijn:
- niet met blote benen lopen in gebieden met hoog gras
- huid insmeren met antitekenmiddelen
- na wandelingen in de natuur checken op teken
Engelse vertaling
Niet gevonden wat je zocht?
Heb je hier niet gevonden wat je zocht? Dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kan een uitgebreide discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over Tarlov cyste of de webpagina over semaglutide.
Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Dat gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl zijn gezien. Daar kan enige tijd overheen gaan.