Bijgewerkt op 20 december 2016
Een teveel aan vitamine C
Wat is een teveel aan vitamine C?
Bij een teveel aan vitamine C is er door middel van voeding of supplementen teveel vitamine C het lichaam binnen gekomen. Dit kan schade aan het lichaam en organen veroorzaken.
Vitamine C is een water oplosbaar vitamine dat een essentiële voedingsstof voor de mens is. Ons lichaam kan de vitamine niet zelf aanmaken en moet met voeding het lichaam binnenkomen. Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. De vitamine speelt een rol bij een goede weerstand en verschillende functies in het lichaam. Daarnaast is vitamine C belangrijk voor je huid, botten, tanden en bloedvaten. Vitamine C of ascorbinezuur is ook een antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Deze radicalen kunnen schade toebrengen aan weefsels in het lichaam. Ook draagt vitamine C bij aan een verbeterde ijzeropname. Maar ondanks de gunstige eigenschappen van vitamine C kan een teveel ernstige gevolgen hebben.
Hoe vaak komt het voor?
Een teveel aan vitamine C komt over het algemeen niet erg vaak voor. Omdat vitamine C in water oplosbaar is, kan een overschot worden uitgescheiden door de nieren. Het teveel aan vitamine C verlaat je lichaam met de urine. Toch kan in sommige gevallen een teveel leiden tot problemen. Per jaar zijn er zo’n 300 mensen in Nederland die te maken hebben met een vitamine C-teveel. Vaak is men zich er niet van bewust dat het gaat om een teveel aan vitamine C. De verschillende symptomen kunnen ook te wijten zijn aan andere oorzaken.
Bij wie komt het voor?
Een teveel aan vitamine C komt over het algemeen het meest voor onder gebruikers van vitamine supplementen. Veel mensen maken gebruik van multivitaminen supplementen of vitamine C-supplementen. Bij het gebruik hiervan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de veilige onder- en bovengrens. Aangezien bij kinderen de bovengrens lager ligt, is de kans op een teveel vitamine C groter.
Daarnaast slikken veel zwangere vrouwen extra voedingssupplementen. Ook worden tijdens de zwangerschap vaak vitamine C supplementen aangeraden. Vitamine C is belangrijk voor de gezondheid en de groei van het kind. Een te hoge dosering kan echter schadelijk zijn voor zowel de moeder als het kind. Tijdens de zwangerschap moet extra gelet worden op de dosering van vitamine C. Â Er is namelijk nog niet bekend wat de gevolgen ervan zijn voor het kind.
Oorzaak vitamine C-teveel
Een vitamine C-teveel kan veroorzaakt worden op twee manieren. Door teveel vitamine C uit voeding of een te hoge dosering supplementen. Vitamine C zit vooral in fruit, groente en aardappelen. De grootste hoeveelheden vitamine C komen voor in kiwi’s, aardbeien, citrusvruchten en verschillende soorten kool. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 75 mg per dag. Voor zwangere vrouwen is de behoefte aan vitamine C verhoogd. Bij hun is de aanbevolen hoeveelheid gesteld op 90 mg per dag. Voor kinderen onder de 16 jaar wordt een hoeveelheid tussen de 40 en 65 mg per dag aangeraden. De grens waarboven de hoeveelheid vitamine C schadelijk wordt, is gesteld op 3000 mg per dag. Boven deze hoeveelheid kan de inname van vitamine C schadelijk worden voor het lichaam.
In Nederland is een grens gesteld voor de hoeveelheid vitamine C die een supplement mag bevatten. Deze grens is gesteld op een maximum van 2000 mg. Het is je eigen verantwoordelijkheid hoe je omgaat met deze supplementen en dat je er niet teveel van neemt. Supplementen uit het buitenland kunnen de grens van 2000 mg overschrijden. Zo zijn er in de Verenigde Staten supplementen op de markt die in Nederland wettelijk niet verkocht mogen worden. Dit komt door de extreem hoge hoeveelheden vitamine C. Let dus goed op welke supplementen je neemt en in welke hoeveelheid.
Symptomen
Een teveel aan vitamine C wordt in principe uitgescheiden door de nieren en afgevoerd met je urine. Om deze reden zou je denken dat het geen schade toebrengt aan je lichaam. Dit is echter niet het geval. Het overschot aan vitamine C moet worden verwerkt door de nieren. Hierdoor worden de nieren sterk belast. Dit kan zorgen voor schade aan de nieren. Ook wordt gezegd dat de kans op het krijgen van nierstenen wordt verhoogd. Naast het belasten van de nieren kan een teveel leiden tot de volgende symptomen:
- Buikpijn
- Opgezette buik
- Rugpijn
- Koorts
- Jeukende huid
- Laxerend effect
- Duizeligheid
- Krampen
- Diarree
- Hoofdpijn
- Moeheid
- Brandend maagzuur
- Misselijkheid en eventueel overgeven
- Slaapproblemen
Een teveel aan vitamine C wordt niet altijd opgemerkt. De betreffende symptomen kunnen ook worden veroorzaakt door andere factoren. Hierdoor ben je je vaak niet bewust van de oorzaak van het probleem.
Naast de algemene symptomen van een teveel, heeft vitamine C ook invloed op de opname van ijzer en koper. Zo wordt de opname van koper geremd en de opname van ijzer verhoogd. Hierdoor vindt opstapeling van ijzer in het lichaam plaats. Na verloop van tijd kan ook dit gevolgen met zich meebrengen.
In extreme gevallen kan een teveel aan vitamine C en ijzer in verloop van tijd nog ernstigere gevolgen met zich meebrengen. De volgende complicaties kunnen ontstaan door een langdurig overschot aan vitamine C en ijzer:
- Nierziekten
- Diabetes
- Een verlaagde bloedsuikerspiegel
- Ontsteking van het bindvlies van het oog
- Daling van de bloeddruk
- Hartkwalen
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Wanneer je vermoedt een teveel aan vitamine C te hebben, wordt aangeraden om een bezoek te brengen aan je huisarts. De huisarts kan vaststellen of er sprake kan zijn van een overschot aan vitamine C. Op grond van een interview over je levensstijl en supplement gebruik kan de huisarts een inschatting maken. Op basis hiervan kan de huisarts adviseren om je voedingspatroon aan te passen of je supplementgebruik te veranderen. Om zeker te weten of er daadwerkelijk sprake is van een teveel kan een urinetest gedaan worden. Het vitamine C-niveau in de urine wordt onderzocht. Normaal gesproken ligt het niveau tussen de 2 en 10 milligram per deciliter. Bij een hoge dosis vitamine C kan dit niveau oplopen tot meer dan 200 milligram per deciliter. Aan de hand van het resultaat uit de urinetest kan worden afgeleid of er sprake is van een teveel aan vitamine C.
Behandeling vitamine C-teveel
Een teveel aan vitamine C kan gemakkelijk behandeld worden door de vitamine C inname te verminderen. Wanneer je gebruik maakt van supplementen, overleg dan altijd over de hoeveelheid met je huisarts. Samen met je huisarts kan je een plan opstellen om de hoeveelheid vitamine C af te bouwen. Wanneer je van hoge hoeveelheden vitamine C in één keer terugvalt naar lage hoeveelheden kan dit leiden tot het reboundeffect. Om deze reden is het belangrijk om je vitamine C-consumptie langzamerhand af te bouwen naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Het reboundeffect
Het reboundeffect treedt op wanneer je een dagelijkse hoge consumptie van vitamine C plotseling terugbrengt naar lage hoeveelheden. Het lichaam is gewend geraakt om dagelijks de hoge hoeveelheden binnen te krijgen. Wanneer je hiermee stopt, ziet het lichaam dit als een vitamine C-tekort. In het geval van het reboundeffect krijgt je lichaam symptomen van een vitamine C-tekort. Wanneer je je inname van vitamine C moet verminderen, let dan op dat je de dagelijkse hoeveelheid langzaam afbouwt.
Andere mogelijkheden om je weerstand te verbeteren
Veel mensen nemen vitamine C-supplementen of veel fruit om hun weerstand te verbeteren. Maar aangezien een teveel kan leiden tot een overschot is het belangrijk om niet teveel te nemen. Naast vitamine C zijn er ook andere manieren om je weerstand te verbeteren. Enkele voorbeelden om je weerstand te verbeteren zonder teveel vitamine C zijn:
- Zorg elke dag voor voldoende slaap
- Geef je lichaam regelmatig beweging
- Eet voedzame producten
- Vermijd veel cafeïne en alcohol
Engelse vertaling
Vitamin C toxicity, vitamin C overdose, vitamin C intoxication, too much vitamin C, ascorbic acid overdose, ascorbic acid toxicity
Synoniemen
Vitamine C-teveel, vitamine C-overschot, vitamine C-vergiftiging, vitamine C intoxicatie, vitamine C overdosis, overdosis vitamine C, vitamine C toxiciteit, teveel vitamine C, hypervitaminose C, ascorbinezuurvergiftiging, ascorbinezuur vergiftiging, ascorbinezuur intoxicatie, ascorbinezuur overdosis, ascorbinezuur overdosering, vitamine C overdosering, teveel vitamine C, teveel ascorbinezuur, overmaat vitamine C, vitamine C teveel
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 20 december 2016
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 20 december 2016
Vitamine C (ascorbinezuur) heeft geen directe invloed op het creatininegehalte in de urine. Creatinine is een afbraakproduct van creatine, dat in de spieren voorkomt en door de nieren uit het bloed wordt gefilterd en via de urine wordt uitgescheiden.
Het gebruik van grote hoeveelheden vitamine C, zoals 2000 mg per dag, kan echter indirect van invloed zijn op bepaalde laboratoriumtests, inclusief tests voor creatinine. Vitamine C kan bijvoorbeeld de resultaten van sommige chemische tests verstoren door interferentie met de testmethoden, wat kan leiden tot fout-positieve of fout-negatieve resultaten. Dit betekent niet dat het creatininegehalte in het lichaam daadwerkelijk verandert, maar dat de testresultaten onjuist kunnen zijn.
Hallo
kan het gebruik aan te veel vitamine nC creatine in je urine verhogen? Bij gebruik van 2000 mgr Vitamine C per dag kan dit leiden tot een verhoging aan vreatine?
Laatst heeft mijn specialist dit geobserveerd in mijn urine.
Bedankt. Groeten
Michel