Tarwe allergie

Bijgewerkt op 8 augustus 2023

Wat is tarwe allergie?

Tarwe allergie is een aandoening waarbij een overgevoeligheid bestaat voor producten die tarwe bevatten. De overgevoeligheid is niet voor de tarwe zelf maar voor één of meer bestanddelen in de tarwe. Dergelijke bestanddelen waartegen een overgevoeligheid bestaat worden ‘allergenen’ genoemd. De belangrijkste allergenen in tarwe zijn albumine, globuline, gliadine en gluten.

Overgevoeligheid voor tarwe is een vorm van voedselallergie. De Engelse term voor tarwe overgevoeligheid is ‘wheat allergy’.

Hoe vaak komt ’t voor?

Allergie voor tarwe komt niet zo vaak voor. Er zijn geen exacte cijfers bekend maar geschat wordt dat deze diagnose jaarlijks bij zo’n 400-600 mensen wordt gesteld.

Bij wie komt ’t voor?

In principe kan overgevoeligheid voor tarwe bij iedereen voorkomen. De aandoening ontstaat meestal op de kinderleeftijd maar kan ook pas op latere leeftijd worden vastgesteld.

Verder is het zo dat de aandoening vooral voorkomt bij kinderen/mensen die ook een andere overgevoeligheid hebben, bijvoorbeeld hooikoorts of een noten allergie. Ook als hooikoorts of voedselallergiën in de familie voorkomen is de kans verhoogd.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van tarwe allergie is een overgevoeligheid voor bepaalde bestanddelen die voorkomen in tarwe. Sommige van die bestanddelen leiden pas tot een allergische reactie nadat ze verteerd zijn door het maagdarmstelsel.

Welke symptomen geeft het?

De klachten worden veroorzaakt door contact met bestanddelen die in tarwe voorkomen. Meestal zal dat zijn na het eten van producten die tarwe bevatten. In dat geval zullen de symptomen vaak al tijdens of na een maaltijd optreden. Maar de klachten kunnen ook ontstaan door het inademen van bijvoorbeeld tarwemeel.

De volgende klachten kunnen voorkomen bij mensen die overgevoelig voor tarwe zijn:

In zeldzame gevallen kan een tarwe allergie leiden tot een zogenaamde ‘anafylactische reactie‘. Dat is een ernstige overgevoeligheidsreactie waarvoor direct medische hulp moet worden ingeroepen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met een allergietest.

Tarwe allergie test

Er zijn verschillende soorten testen om overgevoeligheid voor tarwe op te sporen. Vaak wordt in eerste instantie een huidtest gedaan. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid tarwe-allergeen met een prikje onder de huid ingebracht. Als na enige tijd een rode bult ontstaat is er sprake van overgevoeligheid voor tarwe.

Als de huidtest niet kan worden gedaan of een onduidelijke uitslag geeft kan een bloedtest worden gedaan. In het bloed wordt gekeken of er antistoffen tegen tarwebestanddelen in zitten. Dat is een aanwijzing voor het bestaan van een tarwe allergie.

Zelf testen

Het is betrekkelijk eenvoudig om zelf te testen of je overgevoelig bent voor tarwe. Dit doe je door enige tijd geen producten te nemen die tarwe of tarwebestanddelen bevatten (zie hieronder voor een overzicht). Als je klachten dan duidelijk afnemen is dat een sterke aanwijzing voor het bestaan van een tarwe-allergie.

Wat is de behandeling?

Behandeling bestaat in eerste instantie uit het vermijden van producten die tarwe of tarwebestanddelen bevatten. Als er per ongeluk toch inname van tarwe of tarwebestanddelen is geweest en een allergische reactie ontstaat kunnen anti-allergische geneesmiddelen worden gebruikt.

Tarwe allergie dieet

Bij overgevoeligheid voor tarwe is het van belang om producten met tarwe of bestanddelen van tarwe zoveel mogelijk te vermijden. De volgende voedingsmiddelen bevatten vaak tarwe of bestanddelen van tarwe en moeten dus vermeden worden.

 • brood en crackers
 • cake en koekjes
 • ontbijtproducten die granen bevatten
 • pasta
 • ijsjes
 • bier
 • sojasaus
 • ketchup
 • bepaalde geraffineerde vleesproducten, zoals kroketten, frikandellen en worstjes
 • couscous
 • snoepgoed, bijvoorbeeld drop en jelly-beans

Tarwe allergie recepten

Er bestaan speciale kookwebsites en kookboeken voor mensen met overgevoeligheid voor tarwe.

Anti-allergische geneesmiddelen bij overgevoeligheid voor tarwe

Klachten die optreden bij overgevoeligheid voor tarwe kunnen worden behandeld met zogenaamde antihistaminica.

Als een ernstige allergische reactie optreedt (anafylactische reactie) dan helpen antihistaminica niet of onvoldoende. In dat geval is een injectie met adrenaline nodig.

Beloop

Veel kinderen die op jonge leeftijd tarwe allergie hebben groeien er na enkele jaren overheen.

Meer weten?

Er zijn verschillende boeken geschreven over tarwe allergie. Een van de meest populaire boeken is ‘Broodbuik’ door William Davis. Dit uit het Engels vertaalde boek is in 2013 geplubliceerd en geeft een uitgebreid overzicht van deze aandoening. 

1 gedachte over “Tarwe allergie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven