Tanderosie

Wat is tanderosie?

Tanderosie is slijtage van het gebit. Hierbij wordt de glazuurlaag van het gebit steeds dunner. Op den duur kan het helemaal verdwijnen. Tandglazuur dat eenmaal verdwenen is komt niet meer terug.

Wat is de oorzaak?

Tanderosie ontstaat door blootstelling van het gebit aan zuren. In eerste instantie gaat het om zuren in onze voeding. Gebitserosie kan echter ook ontstaan door maagzuur dat terugstroomt naar de mond. Dat kan zijn door zogenaamde oprispingen, waarbij maaginhoud terugvloeit via de slokdarm naar de keel. Maagzuur kan ook terugstromen naar de mond door braken (overgeven). Zo hebben mensen die vaak overgeven, zoals bijvoorbeeld door de eetstoornis boulimie, vaak al op jonge leeftijd tanderosie.

Zuren in de voeding

De meest voorkomende oorzaak van tanderosie is blootstelling aan zuren in de voeding. In principe geldt hoe vaker en hoe langer het gebit blootstaat aan zuren uit de voeding des te groter de kans op slijtage van het gebit. Voedingsmiddelen die zuren bevatten zijn vooral citrusvruchten en sappen daarvan (sinaasappelsap, citroensap, grapefruitsap), en frisdranken. Ook bepaalde geneesmiddelen en voedingssupplementen kunnen zuren bevatten, bijvoorbeeld acetylsalicylzuur en vitamine C.

Te weinig speeksel

Omdat speeksel zuren in de mond neutraliseert zullen mensen die weinig speeksel produceren eerder last krijgen van gebitserosie. Afname van de speekselproductie komt voor bij ouderen, maar kan ook het gevolg zijn van een ziekte, zoals bijvoorbeeld het syndroom van Sjögren.

Welke klachten geeft het?

Tanderosie geeft in het begin geen klachten. Naarmate de glazuurlaag van het gebit dunne wordt kunnen klachten ontstaan. Er ontstaat gevoeligheid van tanden en/of kiezen, bijvoorbeeld bij het eten of drinken van koude voedingsmiddelen. Ook kunnen de tanden en/of kiezen iets donkerder worden. Dat komt doordat het onder het glazuur gelegen tandbeen (dentine) door het dunner wordende glazuur heen schijnt. Bij ernstige gebitserosie worden de gebitselementen ook duidelijk kleiner.

Wat is de behandeling?

De tandarts kan plekken van tanderosie behandelen door een laagje composiet eroverheen te plaatsen.

Hoe voorkom je het?

Tanderosie kun je in belangrijke mate voorkomen door zure voedingsmiddelen zo veel mogelijk te vermijden. Een andere belangrijke maatregel is het spoelen van de mond met water na inname van zure voedingsmiddelen.

Synoniemen

gebitserosie, slijtage van gebitselementen, tandslijtage, gebitsslijtage, slijtage van tanden en kiezen

Engelse vertaling

tooth wear, dental erosion, erosion of the teeth, tooth erosion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven