Tandenknarsen

Bijgewerkt op 11 maart 2024

Wat is tandenknarsen?

Bij tandenknarsen – of ‘knarsetanden’ – worden de tanden en kiezen van het bovengebit onbewust heen en weer bewogen tegen de tanden en kiezen van het ondergebit. Dit maakt een knarsend geluid. Op den duur kan het leiden tot afslijten van tanden en/of kiezen. Tandenknarsen

komt voor als afzonderlijke aandoening of als symptoom van een andere aandoening. De medische naam voor tandenknarsen is bruxisme.

tandenknarsen (bruxisme) kan op den duur leiden tot slijtage van tanden en kiezen
tandenknarsen (bruxisme) kan op den duur leiden tot slijtage van tanden en kiezen

Als tandenknarsen voorkomt tijdens de slaap wordt het beschouwd als een slaap-gerelateerde bewegingsstoornis (sleep-related movement disorder). Mensen met deze vorm van tandenknarsen hebben vaak ook last van snurken en slaapapneu.

Wat is de oorzaak?

Het is niet goed bekend waarom tandenknarsen optreedt. Waarschijnlijk is er sprake van een combinatie van psychische invloeden en erfelijke aanleg. Tandenknarsen overdag kan samenhangen met spanningen en gevoelens van angst en/of frustratie. Maar het kan ook een onbewuste gewoonte zijn om beter om te gaan met bepaalde situaties of zich te concentreren op iets.

Risicofactoren

Er zijn een aantal risicofactoren voor het optreden van knarsentanden, namelijk:

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:

 • knarsetanden tijdens de slaap
  • mensen die alleen slapen merken hier vaak niks van
  • voor bedpartners kan knarsetanden luid genoeg zijn om hen wakker te maken of te houden
 • afwijkingen aan het gebit:
  • slijtage van tanden en kiezen
  • soms zelfs breken van tanden of kiezen
  • soms loszittende tanden of kiezen
 • bijtwondjes aan de binnenkant van de wang (wangslijmvlies)
 • pijn in de onderkaak
 • pijn in de kauwspieren
 • hoofdpijn
  • vaak beginnend aan de slapen
 • soms oorpijn
 • slapeloosheid

Soms kan tandenknarsen leiden tot complicaties, zoals bijvoorbeeld spanningshoofdpijn en aantasting van het kaakgewricht.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Tandenknarsen kan bij mensen die alleen slapen lange tijd ongemerkt aanwezig zijn. De aandoening kan dan aan het licht komen als de tandarts afwijkingen aan het gebit opmerkt. Het kan gaan om slijtage van het tandglazuur, maar ook om loszittende tanden of zelfs uitgevallen tanden. Ook kan de binnenkant van de wang wondjes vertonen ten gevolge van het tandenknarsen.

Als er een bedpartner is zal deze vaak opmerken dat er sprake is van tandenknarsen.

Wat is de behandeling?

In veel gevallen is behandeling niet nodig. Kinderen die tandenknarsen groeien er vaak vanzelf overheen. Volwassenen met milde vormen van tandenknarsen hoeven meestal niet te worden behandeld. Als de aandoening vaak voorkomt en/of leidt tot complicaties wordt meestal wel een behandeling ingesteld. Behandeling wordt vaak gedaan door te tandarts. Er zijn verschillende opties voor behandeling.

Synoniemen

bruxisme, knarsetanden

Engelse vertaling

teeth grinding, bruxism


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met bruxisme (knarsetanden, tandenknarsen). Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven