Takotsubo cardiomyopathie

Bijgewerkt op 19 september 2023

Wat is takotsubo cardiomyopathie?

Takotsubo cardiomyopathie is een aandoening van het hart waarbij het hart slechter werkt doordat de doorbloeding van de hartspier afneemt. Dit wordt meestal veroorzaakt door hevige emoties of psychische stress.

De naam van deze aandoening is afkomstig uit het Japans. ‘Tako tsubo’ is het Japanse woord voor een bepaalde viskruik. De aandoening wordt hiernaar genoemd omdat op een röntgenfoto met contrastvloeistof het hart de vorm heeft van een dergelijke viskruik. In Nederland wordt daarom ook wel gesproken van viskruikinfarct.

Wat is de oorzaak?

De aandoening ontstaat meestal onder invloed van hevige psychische of emotionele stress. Hoe de stress leidt tot afwijkingen in de doorbloeding van de hartspier is nog niet opgehelderd.

Hoe vaak komt ‘t voor? Bij wie?

De aandoening wordt jaarlijks in Nederland ongeveer 600-700 keer vastgesteld. De aandoening komt meestal voor bij mensen in de leeftijdsgroep van 45-70 jaar, en veel vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Welke symptomen geeft het?

De klachten worden veroorzaakt door een verminderde doorbloeding van de hartspier en slechter werken van het hart (hartfalen). De volgende klachten kunnen voorkomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak wordt een hartfilmpje (ECG) gemaakt bij mensen met hartklachten. Het ECG bij mensen met takotsubo cardiomyopathie laat regelmatig afwijkingen zien die ook voorkomen bij mensen met een hartaanval (myocardinfarct), namelijk ST-elevaties en omgekeerde T-toppen.

Kenmerkend voor deze aandoening zijn de afwijkingen die worden gezien bij beeldvormend onderzoek. Bij echografie van het hart beweegt de basis van de linkerkamer normaal of sterker dan normaal, terwijl de rest van de linkerkamer juist niet of nauwelijks beweegt.

Op een röntgenfoto van het hart met contrastvloeistof (ventriculografie) is de basis van de linkerkamer van het hart vaak samengeknepen, terwijl het uiteinde van de linkerkamer juist wijder wordt. Dit geeft het kenmerkende beeld dat lijkt op een Japanse viskruik, waaraan de aandoening zijn naam ontleent. Zie afbeelding hieronder.

takotsubo cardiomyopathie ventriculografie
bron: Tara Gangadhar

Wat is de behandeling?

Er is geen geneesmiddel dat speciaal is gericht tegen deze aandoening. De behandeling is daarom gericht op het bestrijden van de klachten en afwijkingen. Vaak zullen geneesmiddelen worden voorgeschreven die het hart helpen beter te kunnen pompen, zoals betablokkers en calciumantagonisten.

Synoniemen

Andere namen voor takotsubo-cardiomyopathie zijn tako-tsubo cardiomyopathie, viskruikinfarct, en apical ballooning syndroom.

Engelse term

takotsubo cardiomyopathy, transient apical ballooning syndrome, apical ballooning cardiomyopathy

ICD-10 code

I42.8

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met takotsubo cardiomyopathie. Kijk eens op de webpagina over slokdarmkramp (oesofagusspasme) om te zien hoe een online discussie zich kan ontwikkelen.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

5 gedachten over “Takotsubo cardiomyopathie”

  1. 12 jaar geleden had ik er last van, (tako – tsubo) toen werd mij gezegd dat het maar 1 keer in je leven voorkomt.
    maar in juli jl. kreeg ik het voor de 2de keer weer na een stress vol moment. nu zoek ik contact met iemand die dat ook heeft gehad. Heb nu na 3 maanden nog steeds last. hoe ervaren anderen dat??

    1. M.Buijs ik hen dit ook gehad in 2016, maar de cardioloog vertelde mij dat als je het heb gehad je vatbaarder bent voor nogmaals een tako tsubo. In ieder geval eerder dan iemand die het nog nooit heeft gehad.

    2. Ik heb het 20 jaar geleden gehad na de geboorte van mijn kind en nu 2 weken geleden weer.
      De eerste keer bestraling van mijn hart door borstkanker en deze tweede keer door chemo HERCEPTIN/TRAZTUZUMAB.
      Beide momenten waren onderhevig aan stress. De eerste keer verliet de vader van mijn kind mij en mijn kind direct na zijn geboorte (1 maand) en nu beide ouders verloren en zelf ziek geworden en mijn zoon naar het buitenland.
      Dus ook 2 X Tako Tsubo cardiomyopathie

  2. E.J.M. Quaak

    Ik heb een vraag ik heb de afgelopen 15 jaar regelmatig last gehad van hartkloppingen, kortademigheid, wit zien, misselijk, vocht vasthouden, druk op de borst en soms bijna flauw vallen alsof je bloeddruk ineens daalt. Alle malen gingen gepaard met hyperventilatie of enorme psychische en emotionele druk. Er is inmiddels een p.t.s.s. met dissociatieve klachten geconstateerd.

    Kan dit alles te maken hebben gehad met Tako Tsubo.

    Ik heb zelf de indruk van wel de coronaire vaten zijn brandschoon en de linkerventrikel heeft een uitval en EFbp is 27%. De heftige ventrikelritmestoornis van 10 maal op het hartfilmpje in de nacht was na heftig verdriet in het ziekenhuis.
    De behandelende cardioloog keek enkel naar de syptonen en NIET naar de voorgeschiedenis. Nog sterker….er is niet eens naar gevraagd!

    Elona

    1. Ik heb het 20 jaar geleden gehad na de geboorte van mijn kind en nu 2 weken geleden weer.
      De eerste keer bestraling van mijn hart door borstkanker en deze tweede keer door chemo HERCEPTIN/TRAZTUZUMAB.
      Beide momenten waren onderhevig aan stress. De eerste keer verliet de vader van mijn kind mij en mijn kind direct na zijn geboorte (1 maand) en nu beide ouders verloren en zelf ziek geworden en mijn zoon naar het buitenland.
      Dus ook 2 X Tako Tsubo cardiomyopathie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven