Syndroom van Villaret

Bijgewerkt op 6 mei 2022

Wat is het syndroom van Villaret?

Het syndroom van Villaret is een zeldzame aandoening waarbij verschillende hersenzenuwen zijn aangetast door een onderliggende aandoening, zoals een gezwel of een dissectie van de halsslagader. Naast uitval van de hersenzenuwen kan ook sprake zijn van het syndroom van Horner. De aandoening is genoemd naar de franse neuroloog M Villaret. Hij beschreef de aandoening als eerste in 1916.

Wat is de oorzaak?

Het Villaret syndroom wordt veroorzaakt door aandoeningen die leiden tot een verhoogde druk in de ruimte naast de keel en achter de oorspeekselklier. Deze ruimte wordt de parafaryngeale ruimte of de retroparotische ruimte genoemd. De verhoogde druk in deze ruimte kan worden veroorzaakt door uiteenlopende aandoeningen, waaronder een gezwel en een dissectie van de halsslagader. Door de verhoogde druk kunnen hersenzenuwen in de knel komen te zitten. Het gaat vooral om de 9de hersenzenuw, 10de hersenzenuw, 11de hersenzenuw en 12de hersenzenuw.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Engelse vertaling

Villaret syndrome

Verder lezen / Referenties

  • G Maes & P van Domburg, ‘Dissectie van de arteria carotis interna en het syndroom van Villaret‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Neurologische observatie’ van het Tijdschrift voor Neurologie & Neurochirurgie van december 2015; 116(4): pagina’s 211-215.
  • M Villaret, ‘Le syndrome nerveux de l’espace rétroperotidien postérieur’, gepubliceerd in Revue Neurologique van 1916; 23: pagina’s 188-190.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven