Bijgewerkt op 25 juni 2024 door Simpto.nl
Wat is het syndroom van Tolosa-Hunt?
Het syndroom van Tolosa–Hunt is een zeldzame aandoening die leidt tot ernstige hoofdpijn en gestoorde bewegingen van het oog.
De aandoening is genoemd naar de neurochirurg Dr Eduardo Tolosa en Dr William Edward Hunt.
Hoe vaak komt het voor?
Het Tolosa-Hunt syndroom komt niet vaak voor. Hoe vaak het precies voorkomt is niet bekend. De aandoening begint vaak rond het zestigste levensjaar, en komt even vaak voor bij mannen en vrouwen.
Wat is de oorzaak?
Waarschijnlijk ontstaat het syndroom ten gevolge van een ontsteking achter het oog. Het gaat dan om een ontsteking waarbij ophoping van ontstekingscellen leidt tot zogenaamde granulomen.
Welke symptomen geeft het?
De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:
- hoofdpijn
- ernstige, stekende hoofdpijn
- meestal aan één kant van het hoofd
- pijn in de oogkas (orbitale pijn)
- moeite met oogbewegingen
- afhangend bovenooglid (ptose)
- dubbelzien
- draaiduizeligheid
- moeheid
De klachten komen vaak in aanvallen die dagen tot weken kunnen duren.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Er is geen speciaal onderzoek waarmee het syndroom van Tolosa-Hunt kan worden vastgesteld. De diagnose wordt daarom gesteld door andere oorzaken van de klachten uit te sluiten, zoals bijvoorbeeld migraine, craniofaryngeoom en meningeoom. Dat gebeurt vaak met bloedonderzoek, onderzoek van hersenvocht (ruggenprik), en een hersenscan.
Wat is de behandeling?
Het syndroom van Tolosa-Hunt wordt meestal behandeld met geneesmiddelen die het afweersysteem onderdrukken (immunosuppressiva), zoals corticosteroiden, azathioprine en methotrexaat.
Beloop en prognose
De aandoening kan voorbijgaan zonder behandeling, maar kan ook weer terugkomen. De aandoening kan maanden tot jaren duren. Bij sommigen blijven oogbeweginsstoornissen bestaan.
Synoniemen
Tolosa–Hunt syndroom
Engelse vertaling
Tolosa–Hunt syndrome, painful ophthalmoplegia
Reacties van lotgenoten
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met het Tolosa-Hunt syndroom. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.