Syndroom van Sweet

Bijgewerkt op 2 mei 2023

Wat is het syndroom van Sweet?

Het syndroom van Sweet is een zeldzame aandoening met koorts, huidafwijkingen en verhoging van bepaalde witte bloedcellen in het bloed. Het syndroom is genoemd naar de engelse arts Dr. Robert Douglas Sweet (1917-2001). Hij beschreef de aandoening als eerste in 1964, en noemde het ‘acute febrile neutrophilic dermatosis’. De medische term voor het Sweet-syndroom is acute febriele neutrofiele dermatose.

Dit artikel gaat over oorzaak, symptomen, diagnose en behandeling van het Sweet-syndroom.

Wat is de oorzaak?

Het syndroom van Sweet kan voorkomen ten gevolge van een andere ziekte, het gebruik van geneesmiddelen, of zwangerschap. Soms is er geen onderliggende oorzaak. In dat geval wordt wel gesproken van ‘idiopathisch Sweet-syndroom’.

Ziekten die het Sweet-syndroom kunnen veroorzaken zijn kanker, infecties, bindweefselziekten, en zogenaamde ‘inflammatoire darmziekten’, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Als kanker de onderliggende oorzaak is gaat het vaak om bloedkanker (leukemie), of lymfeklierkanker. Maar ook andere vormen van kanker kunnen het Sweet-syndroom veroorzaken.

Het is niet precies bekend waarom ziekten, geneesmiddelen of zwangerschap leiden tot het Sweet-syndroom. Het lijkt erop dat door de onderliggende ziekte, het gebruik van geneesmiddelen of de zwangerschap een proces op gang komt waardoor bepaalde witte bloedcellen naar de huid worden aangetrokken. In de huidafwijkingen stapelen deze witte bloedcellen zich op. Het gaat om witte bloedcellen van het type ‘neutrofiele granulocyten’.

Welke symptomen geeft het?

Het syndroom van Sweet veroorzaakt de volgende klachten en verschijnselen:

  • koorts
  • huidafwijkingen
    • kunnen over het hele lichaam voorkomen
    • zijn meestal rond en kunnen eruit zien als een schietschijf (verschillende kringen rondom elkaar)
    • zijn meestal 0,5-5,0 cm in doorsnede
    • doen vaak pijn
  • zich niet lekker voelen (algehele malaise)
  • soms pijn in de gewrichten
  • soms spierpijn
  • soms een rood oog

Opvallend is dat de klachten vaak enkele weken na een infectie van de bovenste luchtwegen ontstaan. Soms zijn er nog klachten van een bovenste luchtweginfectie, bijvoorbeeld keelpijn.

Naast symptomen van het Sweet-syndroom zelf kunnen ook symptomen van de onderliggende aandoening optreden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan vermoeden dat er sprake is van het Sweet-syndroom op grond van het verhaal van de patiënt en de kenmerkende huidafwijkingen. Bloedonderzoek kan helpen bij het stellen van de diagnose. Uiteindelijk kan de diagnose worden bevestigd met een huidbiopsie.

Het Sweet-syndroom kan worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening. Daarom zal ook vaak onderzoek worden gedaan om een onderliggende aandoening op het spoor te komen. Als er bijvoorbeeld aanwijzingen zijn voor bloedkanker als onderliggende oorzaak kan de arts besluiten beenmergonderzoek te doen.

Bloedonderzoek

Bij bloedonderzoek is het aantal witte bloedcellen meestal verhoogd. Dit wordt ‘leukocytose’ genoemd. Het zijn vooral de witte bloedcellen van het type ‘neutrofiele granulocyten’ die verhoogd zijn. Dit wordt ‘neutrofilie’ genoemd.

Ook de bloedbezinkingssnelheid en het CRP-gehalte in het bloed zijn meestal verhoogd.

Huidbiopsie

De arts kan besluiten om een stukje huid uit een huidafwijking weg te nemen voor onderzoek. Dit wordt een ‘huidbiopsie’ genoemd. Het stukje huid wordt vervolgens door een patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken.

Bij onderzoek van het huidbiopt onder de microscoop worden kenmerkende afwijkingen gezien. De neutrofiele granulocyten die in grote hoeveelheden in het bloed worden aangetroffen zitten ook in de huid.

syndroom van Sweet - huidbiopsie
huidbiopt onder de microscooop (foto: Ed Uthman)

Wat is de behandeling?

Het syndroom van Sweet wordt behandeld met medicijnen. Corticosteroïden worden het meest gebruikt bij de behandeling van deze aandoening. Soms worden de corticosteroïden als tablet voorgeschreven, bijvoorbeeld prednison tabletten. Soms worden corticosteroïden gegeven in de vorm van een zalf of crème.

prednison bij de behandeling van het syndroom van Sweet

De begindosering van prednison is vaak 30-60 mg per dag. Vaak worden de symptomen snel minder bij deze dosering. Omdat prednison allerlei vervelende bijwerkingen kan geven wordt de dosering meestal ook weer na korte tijd afgebouwd. Het afbouwen van de dosering gaat stapsgewijs omdat direct stoppen ook weer vervelende bijwerkingen kan geven.

Voor sommige patiënten met Swee-syndroom is het onverstandig om corticosteroïden te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de aandoening wordt veroorzaakt door een infectieziekte. De infectieziekte kan namelijk door gebruik van corticosteroïden erger worden.

Andere geneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van Sweet-syndroom zijn colchicine, dapson, en ciclosporine. Ook pijnstillers van het type NSAID worden gebruikt bij de behandeling van deze aandoening.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Het Sweet-syndroom komt niet vaak voor. Geschat wordt dat deze diagnose jaarlijks in Nederland zo’n 50 keer wordt gesteld. De aandoening komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De meeste patiënten met Sweet-syndroom zijn van volwassen leeftijd.

Beloop en prognose

Het syndroom van Sweet gaat in de meeste gevallen – ook zonder behandeling – vanzelf over. De huidafwijkingen zullen na 1-2 maanden verdwijnen. Bij een aantal mensen met deze aandoening zullen de afwijkingen echter weer terugkeren. Dan wordt gesproken van een ‘recidief’.

Het Sweet-syndroom heeft in het algemeen geen invloed op de levensverwachting.

Andere talen

Engelse vertaling

Sweet syndrome, febrile neutrophilic dermatosis, acute febrile neutrophilic dermatosis

Duitse vertaling

Sweet-Syndrom

ICD10-code

L98.2

Verder lezen / Referenties

  • RD Sweet, ‘An acute febrile neutrophilic dermatosis’, gepubliceerd in de British Journal of Dermatology van 1964; 76: pagina’s 349-356.
  • RWM van der Hulst ea, ‘Het syndroom van Sweet (acute febriele neutrofiele dermatose‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Oorspronkelijke stukken’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 1993; 137(52): pagina’s 2701-2705.
  • DJ DiCaudo ea, ‘Sweet Syndrome (Acute Febrile Neutrophilic Dermatosis) Associated With Pulmonary Coccidioidomycosis’, gepubliceerd in de rubriek ‘Observation’ van Archives of Dermatology van 2005; 141: pagina’s 881-884.
  • E van Dalen & I Kruithof, ‘Histiocytoïde variant van het syndroom van Sweet’, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie van november 2016; 26(10): pagina’s 590-595.
  • D Creemers-Schild, PW Wijermans & F Bot, ‘Het syndroom van Sweet bij haarcelleukemie’, gepubliceerd in de rubriek ‘Casuïstiek’ van het Nederlands Tijdschrift voor Hematologie van 2011; 8: pagina’s 269-274.

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met het syndroom van Sweet. Kijk eens op de webpagina over slokdarmkramp (oesofagusspasme) of de webpagina over Tarlov-cyste om te zien hoe een online discussie zich kan ontwikkelen.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

3 gedachten over “Syndroom van Sweet”

  1. beste

    Sinds 25 heb ik geregeld een opstoot van Sweet, meestel enkel wat rode plekken. Twee maal in ziekenhuis beland, eerste maal met hoge koorts en tweede maal met MPE.

    Recent serieuze uitslag om mijn linker onderbeen dat ik last had erop te staan. Wat ommiddelijk hielp was Aceclofenac en onderbeen omzwachtelen met elastisch verband. 2 weken na stoppen van de Aceclofenac plekken op mijn bovenlichaam en de Aceclofenac hielp niet op 10 dagen. Overgeschakeld op tinctuur van 3-kleurig viooltje en Echinacea (druppels ingenomen): beterde langzaam, laatste weggekregen met corizone-zalf.

    Hierbij een link naar een meta-studie, covid-vacin wordt genoemd als mogelijke uitlokker van Sweet: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8853033/pdf/40257_2022_Article_673.pdf

  2. Ik heb de ziekte van sweet is vastgesteld.
    In april 2020 begonnen.
    Niks helpt.. Prednison en andere medicijnen gehad.
    Mijn lichaam verkrampt van tenen tot hoofd.
    Ook ogen branden heel erg.

    1. Beste Jan, hopelijk gaat het ondertussen wat beter met jou? Ik was hier net op zoek omdat mijn mama sinds een 2-tal jaar ook de diagnose ziekte van Sweet gekregen heeft. Ook bij haar helpt de medicatie maar weinig.
      Onlangs ging het een tijdje beter. Het is te zeggen de wondes op haar been (daar zit het bij haar vooral) begonnen te beteren én er ontstonden geen nieuwe meer. Ze nam op dat moment Dapsone + lokale cortisone-crème. Dapsone was het zoveelste medicijn wat men probeerde. Al de rest hielp weinig tot niet. Helaas heeft ze een aantal weken weer een opflakkering gekregen en zijn er 4 nieuwe letsels in de maak. Het ziekenhuis onderneemt maar weinig ze moet nu Dapsone in combinatie met colchine nemen maar helaas heeft het tot hiertoe weinig effect. Doordat sommige letsels zich ook rond/op de voet bevinden is ze ontzettend beperkt in haar doen en laten. De letsels zijn zo pijnlijk dat een schoen dragen moeilijk is, laat staan stappen. Ik ben nu vooral op zoek naar een verklaring waarom ze opnieuw een opflakkering heeft gehad. Iets voordien had ze zowel een griepvaccin als covidvaccin ontvangen. Zou het daarmee te maken kunnen hebben? Er zat wel een geruime tijd tussen de vaccins en het ontstaan van nieuwe letsels maar het is de enige verklaring die ik zie.
      Hou je nog goed!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven