Syndroom van Stauffer

Bijgewerkt op 28 februari 2022

Wat is het syndroom van Stauffer?

Het syndroom van Stauffer is een aandoening van de lever die ontstaat als bijverschijnsel bij bepaalde vormen van kanker, met name niercelkanker. De aandoening is genoemd naar de gastro-enteroloog Dr Maurice Stauffer. Hij beschreef de aandoening als eerste in 1961.

Wat is de oorzaak?

Het Stauffer syndroom wordt beschouwd als een zogenaamd paraneoplastisch verschijnsel. Dat betekent dat het optreedt als bijverschijnsel bij kanker. Waarom het ontstaat is niet goed bekend. Waarschijnlijk geven de kankercellen bepaalde stofjes af die in het bloed terechtkomen en elders in het lichaam afwijkingen veroorzaken.

Welke symptomen en ziekteverschijnselen geeft het?

Het syndroom van Stauffer word gekenmerkt door afwijkende waarden in het bloed die passen bij galstuwing (cholestase) in de lever. Verder kan de lever vergroot zijn. Dit wordt hepatomegalie genoemd. Soms is ook de milt vergroot. Dit wordt splenectomie genoemd. De afwijkingen in de lever worden NIET veroorzaakt door uitzaaiing van kankercellen naar de lever. De afwijkingen verdwijnen als de onderliggende aandoening wordt verwijderd.

Engelse vertaling

Stauffer syndrome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven